U mljevenoj kafi samljeven i stočni grašak

U mljevenoj kafi koju prodaju u bh. trgovinama u različitim postocima nalaze se i primjese raži, ječma, pšenice, a najčešće stočnog graška, upozoravaju potrošačka udruženja. Time se povećava količina i vrijednost, ali smanjuje kvalitet kafe.

Da je to tačno, potvrdili su nam i u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, gdje ističu da ono što je u ambalaži kafe rijetko odgovara napisanome na deklaraciji.

– Ako ima bilo kakvih primjesa u kafi, to je potrebno i naznačiti na deklaraciji. No, mi još imamo oko 400 malih pržionica kafe koje uopšte ne deklarišu robu i ne zadovoljavaju ni minimalne tehničke uslove za proizvodnju – kazao je za naš list Zoran Miljuš, potpredsjednik Grupacije uvoznika, prerađivača i prometnika kafe pri VTKBiH.

Miljuš navodi da treba obratiti pažnju ko i koliko uvozi stočnog graška u BiH i za koje namjene. Dodaje da nadležne inspekcije mogu ustanoviti završi li taj grašak kao hrana za stoku ili kao dodatak kafi.

U kantonalnim sanitarnim inspekcijama ističu da najčešće rade mikrobiološke analize kafe, ali da se njen sastav rijetko ispituje zato što su takve analize skupe.

– Analiza sastava nekog proizvoda košta od 250 do 750 KM, a s obzirom na to da su kantonalni budžeti prazni, teško je provesti kvalitetnu kontrolu – kazali su nam u inspekciji.

Isplativo miješanje

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ističu da je lani uvezeno 120 tona stočnog graška, ali da to nije konačna količina, jer je nemoguće tačno utvrditi koliko ga je ušlo u BiH.

– Fakturna vrijednost tog graška je 0,75 KM po kilogramu. On je oslobođen akciza i drugih nameta koji se plaćaju na kafu, pa je moguće da je miješanje isplativo – kazao je Ratko Kovačević.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: