U Ministarstvo stiglo oko 60 pisanih primjedbi na spisak kandidata za Medalju otpora

Na predložena imena za dobitnike priznanja Medalje otpora pristiglo je više od 60 pisanih primjedbi, kako pojedinaca, tako i boračkih udruženja, u Federalno ministarstvo za boračka pitanja. Zbog toga je ovo Ministarstvo, kazao je za Faktor resorni ministar Salko Bukvarević, naložilo udruženjima – predlagačima imena, da svoje spiskove ponovo razmotre, i time je do daljnjeg zaustavljena procedura izbora kandidata za dodjelu ovog priznanja.

Pristigao ogroman broj primjedbi

– Ministarstvo i ministar nisu nikoga predložili na taj spisak, to su isključivo radila udruženja koja su osnovana i koja su navedena u zakonu. Mi smo ih upoznali sa svim primjedbama koje su stigle u Ministarstvo i na neki način zatražili od njih da dodatno provjere prijedloge i analiziraju ove primjedbe – objašnjava nam Bukvarević.

Govoreći o prijedlozima za dobitnike Medalje otpora, podsjeća kako je u Ministarstvo pristiglo nešto više od 900 prijedloga, a može biti izabrano 600 kandidata.

– Na spisak objavljen u javnosti je došao ogroman broj primjedbi, sugestija, zahtjeva, oko 60 njih. Zato smo od Patriotske lige BiH, Saveza organizatora otpora Armije BiH, Organizator otpora HVO-a i Zelenih beretki, koji mogu predložiti imena, zatražili da preispitaju svoje prijedloge. Poslali smo im dopis da provjere i da još jednom sagledaju sve primjedbe koje su došle, kako od pojedinaca, tako i boračkih organizacija. Nismo im dali rok za to, jer u takvim poslovima nema rokova – rekao nam je Bukvarević.

Upitali smo da li postoji jedno od imena, kandidata za Medalju otpora, koje se ističe, i kako komentira negodovanje porodice rahmetli generala Mehmeda Alagića i njegovih saboraca, jer ga nema na spisku za ovo priznanje?

Ima komandanata koji su se kasnije priključili

– Ja ne mogu govoriti o imenima. Međutim svaka regija je dostavila svoje prijedloge. I iz Bihaća je to učinjeno i na čelu te komisije je bio moj savjetnik Ramiz Dreković koji je bio komandant Petog korpusa, a koji je vjerovatno puno više i bolje znao od mene. Želim napomenuti da se Medalja otora odnosi na period 18.09.1991 – 8.4.1992. godine. Na taj period priprema za odbranu. Imate vi nekih naših komandanata, generala koji su se nama priključili poslije tog datuma. Ja njima odajem puno priznanje za odbranu Bosne i Hercegovine, ali kada je riječ o Medalji otpora, ona se isključivo odnosi na datum koji sam naveo – rekao nam je Bukvarević.

Podsjećamo, zahtjev za dodjelu Medalje otpora traje od 1997. godine. Odluku o formiranju prve komisije je potpisao sada rahmetli predsjednik Alija Izetbegović i od tada se vodi taj postupak. Ovo priznanja još nikada nikome nije dodijeljeno jer nije utvrđen kriterij i način dodjele. U Zakonu o pravima dobitnika ratnih priznanja, naknada dobitnika Medalje otpora je oko 310 KM mjesečno, pravo na prijevremeno penzionisanje i sve ostale prinadležnosti koje imaju i drugi dobitnici ratnih priznanja. I može se dodjeljivati posthumno.

FaktorU Ministarstvo stiglo oko 60 pisanih primjedbi na spisak kandidata za Medalju otpora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.