U Memorijalnom centru “Veljaci” dženaza za tri žrtve zločina

U Memorijalnom centru “Veljaci” danas će biti obavljen ukop i klanjana 13. kolektivna dženaza za tri identifikovane civilne žrtve zločina počinjenih u Bratuncu tokom proteklog rata.

Bit će ukopani Rifet (Rešo) Salihović, rođen 1949. godine, Šemso (Hamid) Zukanović, rođen 1949. godine te Munir (Hamed) Tahić, rođen 1971. godine.

Član Organizacionog odbora za organizaciju kolektivna dženaze, bivši logoraš Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac, izrazio je nezadovoljstvo intenzitetom identifikacija žrtava, pozvavši nadležne da u narednom periodu poduzmu ozbiljne korake kako bi se proces identifikacija priveo kraju, a traganje za ratnim zločincima nastavilo.

“Ove godine kopamo samo tri žrtve. Njihove porodice su sve uništene, ostali su im samo bliži rođaci živi, a koji žive vani. Obećali su da će doći na ukop u Bratunac. Njihova tijela su pronađena na području Srebrenice. Za još oko 30 posto ubijenih tragamo”, rekao je Ahmetović.

Prema podacima Udruženja logoraša, u Bratuncu je polovinom maja 1992. godine, na nekoliko lokacija ubijeno više od 700 Bošnjaka, muškaraca, žena i djece svih dobnih grupa.

Bošnjaci Podrinja svake godine u maju obilježavaju Dane sjećanja na genocid u Bratuncu, a najznačajniji događaj je današnja kolektivna dženaza, kada će se u Memorijalnom kompleksu “Veljaci” okupiti članovi porodica i prijatelji ubijenih.

BHRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: