U komisijama zaradili deset plata: Čak 122.500 KM naplatilo je 26 državnih poslanika!

U godini strategije “štednje i stezanja kaiša”, 26 državnih poslanika i delegata naplatilo je čak oko 122.500 KM samo na ime članstva u raznim ad hok parlamentarnim komisijama.

Prema dokumentima koji su danas dospjeli u javnost, tokom 2015. godine pojedini poslanici i delegati samo na ovoj stavci zaradili su desetak prosječnih bh. plaća, a među njima je prednjačio Ognjen Tadić (SDS), trenutni predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH, sa zaradom od 8.500 KM za članstvo u pet komisija.

Sam Tadić zaključio je kako je problem “kada te novinar pita šta si ukrao, ali ne i za nešto zarađeno velikim angažmanom i u skladu sa zakonom”. “Te naknade o kojima govorite su one koje smo mi glasanjem ukinuli većim dijelom, a za šta sam glasao i ja. A to što sam se našao tu gdje jesam govori zapravo o tome da sam najaktivniji član Parlamentarne skupštine.

Osjećate zadovoljstvo što ste najaktivniji član, ali i nelagodu što je raniji zakonodavac ostavio zakon koji smo mi naslijedili”, kaže Tadić. Poručuje da je svoj “moralni odnos” pokazao time što je glasao za ukidanje ovih naknada. Jedan od parlamentaraca koji je zaradio pozamašan iznos u 2015. je i Ljilja Zovko (HDZ BiH), delegat u Domu naroda, koja je za članstvo u dvije komisije zaradila oko 6.300 KM.

“To je važilo do 11 mjeseca prošle godine, i toga više neće biti, a posao će biti isti. Mi u Domu naroda radimo mnogo više u ad hok komisijama nego poslanici u Predstavničkom domu, iako je nas malo, a ovih tijela isto”, zaključuje Zovko. Među parlamentarcima čija je zarada u ad hok komisijama u 2015. godini iznosila ravno nula KM je Jasmin Emrić (A-SDA), poslanik u Predstavničkom domu.

On navodi da stranke koje čine većinu u parlamentu u ovu vrstu tijela uglavnom imenuju “svoje” članove, parlamentarce iz vlastitih partija. “Ja sam poslanik opozicije i, iskreno, ne znam zaista koliko su ti troškovi opravdani. Nisam dosad bio ni u jednoj komisiji i ne mogu procijeniti stvarni angažman”, zaključuje Emrić. Jedan od aktivista iz nevladinog sektora koji godinama prati rad parlamenta, pa tako i ovih komisija, je Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI).

On podsjeća da su prošlogodišnjim usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ukinute naknade za rad u UO i NO, kao i ad hok komisijama i drugim radnim tijelima u vrijeme radnog vremena. “Za sjednice i aktivnosti koje se organiziraju izvan radnog vremena mogu naplatiti maksimalno 475 KM, što je osnovica za plaće u institucijama BiH.

Na ovaj način se, osim ukidanja ‘bijelog kruha’, pokazala određena spremnost i razumijevanje za ukupno socio-ekonomsku situaciju u BiH, te redukciju ionako visokih primanja bh. parlamentaraca”, ističe Ćavar.

Zaključuje kako se “ne mora baš uvijek uzeti sve ono što pojedine državne dužnosnike sljeduje po zakonu”. “Ne treba zaboraviti da te iste zakone donose oni sami, pa ne čudi što isti često baš njima najviše i odgovaraju”, navodi Ćavar.

slobodna bosna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: