U JUNU I JULU HRANA POJEFTINILA ZA DESET POSTO

hljeb2Za razliku od prethodnih mjeseci, kada su cijene osnovnih životnih namirnica i drugih artikala u većini prodavnica neprestano rasle, tokom juna i jula osnovne životne namirnice pojeftinile su za deset posto, pokazuju podaci Federalnog ministarstva trgovine.

Mensud Lakota, direktor potrošačke zadruge „Euro BiH”, izjavio je za Dnevni avaz, da su juni i juli, inače, najjeftiniji mjeseci. Dodao je da i u narednom periodu ima prostora za stabilizaciju cijena.

– Šećer, ulje i brašno mogu se kupiti i za pola marke jeftinije. Ovo je lijepa vijest, imajući u vidu da je prošle godine bio evidentiran konstantni rast cijena robe široke potrošnje. Također, imamo niže cijene sezonskog voća i povrća, jer je sada vrijeme ubiranja tih plodova. Ovakve cijene zadržat će se do jeseni, kada se može očekivati novo poskupljenje – kaže Lakota.

Prema njegovim riječima, potrošače su obradovale i znatno niže cijene brašna posljednjih dana. No, dodao je da cijene hljeba ostaju iste, jer će rijetko koji pekar pratiti taj trend.

– Za razliku od ranijih 25 maraka, za 25 kilograma brašna ćemo plaćati po 15 KM. Međutim, hljeb, sigurno, neće pojeftiniti, kako to građani očekuju. Pekari su do sada poslovali s gubitkom, tako da će cijena peciva ostati ista – pojasnio je Lakota.

Dodao je i da se niže cijene brašna neće još dugo zadržati.

– Sve ovo kalkuliše, silazna putanja je kratkog daha. Za mjesec će ponovo doći do poskupljenja brašna, s obzirom na to da je skoro rasprodato 80 posto količine pšenice koja je namijenjena za našu zemlju. Veoma brzo cijene brašna vratit će se na staro – dodao je Lakota.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: