U januaru tri osobe smrtno stradale u tri minske nesreće

Mine kao tihe ubice ponovo odnose živote u Bosni i Hercegovini.

U januaru 2014. godine desile su se tri minske nesreće u kojima su tri osobe smrtno stradale, a tri osobe povrijeđene od mina.

Minske nesreće su se desile u obilježenim minskim područjima gdje stanovništvo svjesno ulazi radi egzistencijalnih razloga.

Centar za uklanjanje mina u BiH upozorava stanovništvo BiH da ne ulazi u obilježena minska polja, jer se tako dovode u direktnu opasnost.

Također mole stanovništvo da ne uklanjaju minske oznake s terena, jer time čine kažnjivo djelo koje je ravno postavljanju novih minskih polja.

Analizom podataka kojima raspolaže Centar za uklanjanje mina u BiH utvrđeno je da se najveći broj stradanja dešava u proljeće i jesen kada su u toku poljoprivredni radovi kao i nelegalna sječa ogrjevnog drveta u minski obilježenim područjima.

Pored prikupljanja ogrjevnog drveta i poljoprivrednih radova, jedan od najvećih uzroka stradanja zadnjih godina je i sakupljanje sekundarnih sirovina u minskim poljima.

Uzrok najvećeg broja smrtnih slučajeva zadnjih godina je mina PROM-1.

Veličina minski sumnjive površine trenutno iznosi 1.218,5 kvadratnih kilometara, na više od 9.400 mikrolokacija. Njena raspoređenost na teritoriji i karakter minskih polja su takvi da će sigurno biti dugogodišnji problem za zemlju i njeno stanovništvo.

Uzevši u obzir broj ugroženih zajednica i nivo uticaja mina, BiH spada među najugroženije zemlje na svijetu, saopćeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Studija o opštoj procjeni problema mina u BiH 2012. godine identifikovala je 1.417 ugroženih zajednica kojima prijeti opasnost od mina i/ili eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata s 540.000 stanovnika koji čine 15 posto populacije BiH.

Prema podacima koji su u upotrebi BHMAC-a od završetka rata do danas od mina je stradalo 1.715 osoba, od toga 600 smrtno.

U Bosni i Hercegovini od 1997. godine do danas ukupno je stradalo 115 deminera, od čega je 46 deminera smrtno stradalo, 38 je zadobilo teže povrede dok je 31 deminer zadobio lakše povrede. Od 1996. godine do danas stradalo je 245 djece, saopćeno je.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: