U HRVATSKU SE NE MOŽE UNOSITI MESO I MLIJEKO

3Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula ove godine građanima BiH, posebno onima koji ljetuju u ovoj zemlji, zadaje glavobolje, s obzirom na to da je Granična policija Hrvatske već počela s primjenom pravila EU na granicama. Tako su građani suočeni s pooštrenim kontrolama na granicama, gdje se bukvalno pretresaju “od glave do pete”. Posebno upozorenje za građane BiH jeste da od 1. jula hranu, osim sendviča za dnevnu upotrebu, u Hrvatsku uopće ne mogu unijeti. U Graničnoj policiji BiH potvrdili su da je pravilnik preuzet od EU i da je Hrvatska prinuđena poštovati ga.

Preko svih graničnih prijelaza mogu se unijeti “razumne količine hrane”, koje upućuju na to da se radi o količinama za lične potrebe putnika za jedan dan. Građani BiH koji ponesu veću količinu hrane, npr. više litara mlijeka, kilogram mesa i slično, riskiraju da im se oduzme na granici. Sudeći po dosadašnjim iskustvima, ne treba sumnjati da će Hrvatska granična policija ispoštovati sva pravila i oduzimati hranu koju građani BiH nose na odmor.

U okviru lične prtljage mogu se unijeti, bez plaćanja carine i poreza, šteka cigareta plus jedna otvorena kutija, 250 grama duhana, jedan litar žestokog pića ili dva litra vina, parfemi do 50 mililitara i toaletne vode do 250 mililitara. Također, u Hrvatsku možete unijeti i jedan kilogram kafe.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: