U Federaciji potvrđeno 44 novozaraženih koronavirusom, u cijeloj BiH 88

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12 sati), u Federaciji BiH testirano je 868 uzoraka, od kojih je 44 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 50.276 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.675 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1000 pacijenata, dok je trenutno aktivno 628 slučajeva pozitivnih na COVID-19. Do sada je zabilježeno 47 smrtnih slučajeva.

U posljednja 24 sata na području TK evidentirano je 17 novozaraženih korona virusom. Trenutno je 266 osoba aktivno zaraženo koronavirusom. Novozaraženih je najviše na području Tuzle – 13, zatim Živinica – 3, a jedna osoba pozitivna na COVID-19 je iz Sapne.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 531 osoba.

Ranije je saopćeno da je u Republici Srpskoj u posljednja 24 sata testiran 421 uzorak, a da su 44 pozitivna. Zaražene su osobe u 19 gradova/općina. Prema mjestu prebivališta, šest osoba je iz Teslića, pet iz Srpca, po četiri iz Banje Luke i Prijedora, po tri iz Bratunca, Bosanske Dubice i Ljubinja, po dvije iz Zvornika, Pala, Doboja, Milića i po jedna iz Bosanske Kostajnice, Vukosavlja, Modriče, Bijeljine, Kneževa, Mrkonjić Grada, Rogatice i Laktaša.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju mjera prevencije koje su na snazi – držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora”, poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, između ostalog, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: