U Federaciji BiH u posljednja 24 sata 41 novooboljeli od COVID-19

Prema ažuriranim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata u Federaciji BiH na koronavirus testirano je 465 uzoraka i potvrđen 41 novi slučaj.

Također, na području Federacije BiH do sada je ukupno 8.938 testiranih osoba, i do sada su potvrđena 722 slučaja.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH je i 85 oporavljenih pacijenata, a u narednim danima očekuje se da će se taj broj povećavati.
Navode da je u starosnoj strukturi oboljelih 54 posto žena, a 46 posto muškarca. Od 29 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 52 posto je muškaraca i 48 posto žena. Što se tiče starosne strukture preminulih, 67 preminulih pacijenata bilo je starije od 65 godina.

Trenutno su u Federaciji BiH hospitalizirana 73 pacijenta pozitivna na COVID-19, a na respiratoru je osam pacijenata.

Kantoni s najviše potvrđenih slučajeva su: Hercegovačko-neretvanski 220, Zeničko-dobojski 96, Sarajevski 92, Tuzlanski 82, Zapadnohercegovački 75 i Unsko-sanski 65.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa rekao je u današnjem obraćanju javnosti da su 2,4 posto oboljelih djeca uzrasta do sedam godina a 8,2 djeca školskog uzrasta, što znači da oko 10,5 posto zaraženih čine mlađi od 19 godina.

Musa je naglasio da se kod djece javljaju vrlo blagi simptomi bolesti, a teški oblici rijetko.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: