U Federaciji BiH nedostaje novac za isplatu penzija

penzija2Samo dio penzionera u Federaciji BiH uspio je od 6. do 8. avgusta naplatiti svoje penzije, uprkos ranije datim obećanjima da će penzije u tom vremenu biti isplaćene svima, a razlog za to je hronični nedostatak novca u Fondu PIO/MIO, prenosi Večernji.ba.

Prema pisanju “Večernjeg lista”, dio novca stigao je u pošte i on je podijeljen odmah prvi dan, a ostatak penzionera na isplatu će pričekati iduća dva-tri dana.

“Nedovoljna količina novca, stari dugovi iz vremena bivše federalne Vlade i kontinuirani budžetski minusi razlog su zbog kojeg PIO FBiH posljednjih mjeseci ima silnih problema oko obezbjeđivanja novca za penzije”, navodi list.

Podsjećajući da Fond MIO/PIO FBiH posljednjih mjeseci u kontinuitetu bilježi budžetski gubitak, a da se broj penzionera povećava iz mjeseca u mjesec, list prognozira da bi do kraja godine moglo doći do ozbiljnih problema u redovnoj isplati penzija.

Prema ranije objavljenim podacima, Federalni Fond PIO/MIO u prošloj godini zabilježio je razliku između rashoda i prihoda od 47 miliona KM.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: