U FBiH se godišnje od droga liječi čak 2.000 ovisnika!

Tokom jedne godine prosječno se blizu 2.000 građana Federacije BiH nalazi na odvikavanju od narkotika! Zabrinjavajući su to podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji su stigli na upit „Dnevnog avaza“.

Razne droge

Kako su nam kazali iz Zavoda, prema posljednjim anketama, 2016. godine na području Federacije čak 1.823 ovisnika nalazila su se na odvikavanju od raznih droga.

– Taj broj uglavnom je isti svake godine i nije se znatno mijenjao. Uglavnom je to brojka od 1.500 do 1.800 ovisnika godišnje, prosječne starosti od 35 do 39 godina – kažu iz Zavoda.

Najviše ovisnika registrirano je u Zenici i Sarajevu, a uglavnom su to muškarci prosječne starosti 34 godine. Ističu da se javljaju i žene, prosječne starosti 30 godina, a svi oni dolaze samoinicijativno.

– Najviše njih javlja se samoinicijativno. To je uglavnom njihova odluka, da dođu i liječe se – ističu iz Zavoda.

Prema dosadašnjim podacima i analizama, najčešće ovisnost dolazi kod mladih, a nastaje iz znatiželje i razonode. Skoro svi oni navode da su počeli koristiti drogu iz zabave, pod utjecajem vršnjaka, a zatim postaju ovisnici.

– Najčešće ih otkriju članovi porodice ili bliski prijatelji. Kroz razgovore i savjete, potaknu ih da se jave u Zavod, kako bi im se pružila pomoć – kažu iz Zavoda.

Terapijske zajednice

Također, u terapijskim zajednicama, poput „Kampusa“ u Rakovici kod Sarajeva, godišnje bude smješteno blizu do 200 ovisnika. Sabere li se ovaj broj s alarmantnim podacima ovisnika koji se liječe u Zavodu, godišnje se u Federaciji čak 2.000 stanovnika liječi od ovisnosti o raznim drogama.

Posebno je alarmantno što se dosta liječenih ovisnika, nakon provedenog tretmana, vrati drogama nakon liječenja, a zatim ponovo dolaze u Zavod kako bi se liječili.

U RS registrirana 534 ovisnika 

Na osnovu podataka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, zaključno sa 31. decembrom 2017. u RS su registrirana 534 liječena ovisnika, i to 486 muškaraca i 48 žena.

– Prosječna starost liječenih zavisnika je 37 godina života, 37 godina za muškarce i 34 za žene. Među liječenim zavisnicima, najzastupljeniji su heroinski zavisnici (87 posto), a najveći procent zavisnika (32,2 posto) nalazi se u starosnoj kategoriji od 30 do 34 godine života – kaže dr. Slađana Šiljak, spec. socijalne medicine u Institutu.

Brojke

1.823 ovisnika na liječenju u 2016. godini

534 ovisnika prošle godine u RS

35-39 godina prosječna starost ovisnika

200 ovisnika liječi se u terapijskim zajednicama

 

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: