U FBiH puši 14 posto djece!

Pušenje je još vodeća bolest ovisnosti u svim grupama stanovništva, često nedovoljno ozbiljno shvaćena, kako od građana tako i od stručne javnosti.

Posljednja istraživanja u FBiH ukazuju na 37,6 posto stalnih pušača u odrasloj populaciji, od čega 49,2 posto muškaraca i 29,75 žena, dok se kod djece bilježi čak oko 14 posto pušača!

Utjecaj poskupljenja

Objašnjava nam to dr. Aida Ramić-Čatak, federalna koordinatorica za kontrolu duhana pri Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH.

– Da bi problem pušenja trebao biti prioritet, govore podaci ZZJZ, prema kojima u vodećim uzrocima smrtnosti stanovništva s više od 60 posto dominiraju bolesti srca i krvnih sudova i maligne neoplazme, koji se direktno povezuju s posljedicama pušenja – kaže Ramić-Čatak.

Na upit odlučuju li se građani zbog stalnih poskupljenja cigareta češće na prestanak pušenja, ona prezentira podatke Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Agencije za statistiku naše zemlje prema kojima se svake godine u BiH potroše milioni maraka na kupovinu cigareta.

Iskustva susjeda

– To je u uvjetima ekonomske krize zaista ironija po ekonomiju zemlje, jednako kao i po zdravlje ljudi – konstatira naša sagovornica, uz objašnjenje da će egzaktni podaci o tome da poskupljenja utječu na konzumiranje biti poznati uskoro.

U svakom slučaju, smatra Ramić-Čatak, treba istrajati na višim cijenama duhanskih proizvoda, jer iskustva drugih zemalja u regionu pokazuju da se u prosjeku svakim povećanjem cijena cigareta za 10 posto smanjuje postotak pušenja za pet do sedam procenata.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: