U FBiH će se graditi 264 stana za raseljene i povratnike

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, federalnog Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica, te 17 opština i gradova u Federaciji BiH (FBiH) potpisali su danas sporazum kojim je predviđeno da u FBiH bude izgrađeno 19 zgrada sa 264 stana za stambeno zbrinjavanje najugroženijih raseljenih lica i povratnika.

Riječ je o modelu neprofitnog socijalnog stanovanja, a stanovi će ostati u trajnom vlasništvu lokalnih zajednica koje obezbjeđuju građevinski opremljeno zemljište i priključke na infrastrukturu.

Sporazum o saradnji odnosi se na sprovođenje Projekta stambenog zbrinjavanja u BiH u okviru Regionalnog stambenog programa za Potprojekat “BiH šest” u okviru kojeg će biti izgrađena 264 stana u FBiH i 125 u Republici Srpskoj, te obnovljeno i izgrađeno 235 kuća.

Stanovi za potrebe raseljenih lica i povratnika biće izgrađeni u Bosanskoj Krupi, Čapljini, Domaljevcima-Šamcu, Donjem Vakufu, Goraždu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Kalesiji, Kladnju, Ključu, Lukavcu, Novom Travniku, Odžaku, Orašju, Sapni, Varešu, Vogošći i Zavidovićima.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Dževad Mahmutović rekao je da su EU i drugi donatori obezbijedili 36,2 miliona KM za realizaciju ovog potprojekta.

Federalni resorni ministar Edin Ramić istakao je da će potpisivanjem ovog sporazuma u FBiH ovaj program biti sproveden u cijelosti.

Portparol Delegacije EU u BiH Jamila Milović-Halilović podsjetila je da je EU najveći donator u Regionalnom projektu koji uključuje BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Prema njenim riječima, osim krova nad glavom, ovoj kategoriji stanovništva potrebno je obezbijediti dostajanstven život, odnosno omogućiti im da se obrazuju, zaposle i da imaju pristup socijalnim uslugama.

NN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: