U Evropu bez viza polovinom decembra

Bezvizni režim za BiH i Albaniju realno bi se mogao primjenjivati od 15. ili 19. decembra, najavljuje se iz izvora u Vijeću ministara EU.

Datum otvaranja granica za građane BiH sa biometrijskim pasošem zavisi od trenutka objavljivanja odluke o bezviznom režimu u službenom listu EU i neophodnih 20 dana za njenu primjenu.

Stalni predstavnici članica EU u Bruxellesu, na nivou ambasadora, tokom sedmice su definitivno utvrdili konačan tekst odluke o ukidanju viza za BiH i Albaniju i ta odluka će se 8. novembra, kao prva tačka dnevnog reda, naći pred šefovima diplomatija evropskog bloka.

U dokumentu koji bi trebao da bude usvojen naći će se, između ostalog, svojevrsna sigurnosna klauzula.

Prema izvorima iz Bruxellesa, u pitanju je mehanizam zabrane za imigrante sa šireg područja, od Afrike do dalekog Istoka, da preko Balkana nesmetano ulaze na evropski prostor.

Mehanizam kontrole koji je predstavljen ambasadorima rezultat je straha od mogućeg priliva imigranata iz BiH i Albanije, nakon nedavnog alarma iz Njemačke i Belgije zbog više stotina lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije, ocjenjuju evropski mediji.

Odobravajući bezvizni režim, Vijeće ministara će od Evropske komisije zatražiti nadzor nad pridržavanjem klauzula bezviznog režima ne samo BiH, već svim zapadnobalkanskim državama kojima je nedavno odobren, Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom.

Ministri ukazuju na važnost stalne komunikacije na relaciji evropske članice – Bruxelles – BiH i zapadni Balkan sa fokusom na pitanje azilanata, o čemu će šefovi diplomatija, ali i Evropski parlament, dobijati izvještaje svakih šest mjeseci.

Evropska komisija je izrazila uvjerenje da je učinjeno sve kako bi se umanjili eventualni negativni efekti otvaranja granica prema BiH i ostatku regiona.

Ovo jeste dio integracionog procesa sa zapadnim Balkanom. Evropska komisija i ostala evropska tijela ovim pokazuju da , ukoliko oni učine što se od njih traži, mi ispunjavamo data obećanja,” izjavila je evropski komesar za unutrašnje polove Cecilia Malmstrom.

(Srna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: