U DECEMBRU SE OČEKUJE VRLO MALO PADAVINA

Sudeći prema najavama klimatologa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željka Majstorovića, vrijeme u decembru bit će slično onom u novembru.

Majstorović je kazao da će ovaj, ali i sljedeći mjesec biti pod utjecajem “la ninje”,  sa vrlo malo padavina, čak ispod prosjeka.

“Decembar i januar bit će s manjkom padavina, a takva će biti i cijela zima. Zbog dužih noći u narednim danima temperature će biti niže za dva ili tri stepena. Jutra će biti dosta maglovita s minusima do šest stepeni. Ukoliko u ovom mjesecu bude padavina, kratko će trajati”, rekao je Majstorović.

Sudeći po sezonskoj prognozi koju je uradio prije dva dana, Majstorović kaže da do posljednje sedmice decembra nećemo vidjeti snijeg, piše Dnevni avaz.

“Iako smo prethodnih godina navikli da u ovom mjesecu imamo snijeg i idemo na planine, ove godine možemo ga očekivati tek 20. decembra, kada će doći do većeg pada temperatura. U januaru nas očekuju temperature u granicama prosjeka, a u februaru daleko veće”, kazao je Majstorović.

Zima će, prema njegovim riječima, biti oštrija, a snijeg će se zadržati dugo nakon što padne.

“Ne znam koliko će snijega pasti, ali sigurno je da možemo očekivati temperature s minusima, bez obzira na količinu padavina”, kazao je Majstorović.

Ova je godina na putu da postane 11. najtoplija u evidenciji koja obuhvata više od 150 godina, prema stručnjacima iz Meteorološkog ureda Velike Britanije i s Univerziteta “East Anglia”.

Globalna prosječna temperatura, prema bazi podataka, bila je 14,36 stepeni, što je 0,36 stepeni iznad dugoročnog prosjeka za razdoblje 1961.-1990., prenose mediji.

 

(MOJportal)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: