U Brčkom drugi smrtni slučaj od virusa COVID-19

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i zapovjednik Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje Siniša Milić izvijestio je u utorak na konferenciji za novinare kako je jutros u Brčkom zabilježen drugi smrtni slučaj zbog infekcije virusom covid-19.

On je istaknuo da se radi o muškarcu 1952. godište koji je zaražen dok je bio na liječenju u Klinici za srce u Tuzli, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

“Nažalost jutros je u Brčkom zabilježen drugi smrtni slučaj. Riječ je o muškarcu 1952. godište koji je zaražen dok je bio na lječenju u Klinici za srce Tuzla kao i osoba koja je prethodno preminula. Jučer smo imali još jednu osobu koja je zaražen virusom korona i riječ je, također, o pacijentu s Klinike za srce Tuzla. Sada imamo 18 osoba koje su zaražene ovom infekcijom”, kazao je Milić dodajući da se trenutno u brčanskoj bolnici nalazi sedam osoba koje su smještena na odjeljenje gdje borave pacijenti inficirani koroavirusom.

Istaknuo je kako su od toga srednje životne dobi tri osobe, dok su četiri starije životne dobi. S lakšom kliničkom slikom je njih šest, dok je jedna osoba s težom kiničkom slikom.

“Na prostoru Distrikta nalazi se 1333 osoba pod zdravstvenim nadzorom i pedeset osoba koje su izašle iz zdravstvenog nadzora. Imamo i dva pacijenta koja su izliječena i to su prvi slučajevi zaraze virusom korona. Ipak, oni se i dalje nalaze pod određenim mjerama kako to preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija”, kazao je Milić.

Naglasio je da je na jučerašnjoj sjednici Krizni stožer 0a zaštitu i spašavanje donio određene odluke vezane za otvaranje pojedinih djelatnosti na prostoru Distrikta.

Tržnica na Klancu će raditi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7 do 13 sati i to isključivo će se prodavati poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kao i rasade, cvijeće i slično. Zelena gradska pijaca će raditi svaki dan od 7 do 13 sati.

Radit će i prodaja na veliko i malo na tržnici Arizona isključivo za poljoprivredne proizvode.

“Mi ćemo izvršiti dezinfekciju tržnice Klanac, a na gradskoj tržnici to je već urađeno. Svi oni koji koriste usluge tih tržnica morat će se pridržavati odgovarajućih mjera. Pratit ćemo u kontinuitetu epidemiološko stanje na području Distrikta i u slučaju da dođe do određenog pogoršanja ili vidimo da se građani ne pridržavaju mjera koje su propisane u cilju preventive, ova odluka će ići na preispitivanje, te je moguće da ponovo uvedemo zabrane. Sada sve ovisi od ponašanja građana”, poručio je Milić.

On je istaknuo da je, zbog zbog velikog priliva zahtjeva gospodarstvenika po javnom pozivu za “Program mjera za sanaciju šteta u gospodarskim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane korona virusom” kao i činjenice da institucije Brčko distrikta BiH rade skraćeno radno vrijeme, javni poziv produžen do 22.4.2020. godine do 12 sati, navodi se u priopćenju.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: