U BRATUNCU KOLEKTIVNI UKOP I DŽENAZA CIVILNIM ŽRTVAMA ZLOČINA POČINJENIH U BRATUNCU U PROTEKLOM RATU

Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas je obavljena zajednička dženaza i ukop 31 Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. i čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Suha, Blječeva, Podčauš i više pojedinačnih grobnica.

Među najmlađim žrtvama su sestre Samra (4) i Semira (6), koje su danas ukopane pored mezara njihove majke, sahranjene prošle godine. Za tijelom njihovog 9-mjesečnog brata još se traga.

Pored tabuta s njihovim posmrtnim ostacima bio je daidža Mevludin Selimović. Nemaju nikog da im dođe na dženazu. Otac je jedino živ, ali je otišao u Ameriku i nije u mogućnosti da bude danas ovdje. Jednostavno ne smije da dođe poslije svega što je preživio. Kad su Samra, Semira i majka ubijene, otac je sa sinom pobjegao u Srebrenicu. Stigavši gore, vidio je da je i sin mrtav. Ukopao ga je negdje i još tražimo njegove posmrtne ostatke, kaže Selimović.

Hamdija Softić danas je ukopala oca. Ovaj dana mi je veoma težak. Bol i tuga su u mom srcu. Desilo mi se ono što se najgore u životu može i desiti. Otac mi je ubijen kad je imao 39 godina. Nek je nađen i nek se zna gdje je ukopan, kaže Hamdija.

Komemoraciji u Bratuncu, pored oko pet hiljada članova porodica žrtava, rodbine i prijatelja, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Teško mi je naći riječi za ono što se dogodilo, a pogotovo kad su djeca u pitanju. Ovo je djelo jedne neljudske, divljačke politike. Najteže je, naravno porodicama koje su izgubile najmilije, a nama preostaje da učinimo sve da se kazne oni koji su ove zločine počinili, izjavio je Silajdžić.

Zajedničkoj dženazi prisustvovali su Raffi Gregorian, zamjenik visokog predstavnika u BiH, delegacija RS-a, predstavnici udruženja žena, te delegacija Udruženja Žene u crnom iz Beograda.

U okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka Bratunca, porodice žrtava okupile su se jučer na gradskom fudbalskom stadionu, gdje je 10. maja 1992. prisilno dovedeno oko 10.000 Bratunčana, a odatle deportovano u Kladanj i Tuzlu. Jučer su članovi porodica žrtava s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu bacili 603 ruže, koje simboliziraju broj nevino ubijenih civila u Bratuncu u periodu od 1992. do 1995. godina. U prethodnim dženazama, na mezarju Veljaci, već je ukopano 137 Bratunčana.

FTV

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: