U biračkim spiskovima bilo 6.558 umrlih, brisano 4.000

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj sjednici razmatrala dopunjenu Informaciju o broju umrlih osoba čija se imena nalaze ili su se nalazila u evidencijama Centralnog biračkog spiska.

Iz CIK-a je saopćeno da je Informacija sačinjena prema izvještajima dostavljenim iz općinskih/gradskih izbornih komisija u BiH.

U saopćenju se navodi da i nakon dodatnog roka traženu informaciju nije dostavilo 11 općinskih izbornih komisija i to iz Kozarske Dubice, Orašja, Ključa, Mrkonjić Grada, Jajca, Srebrenice, Kupresa, Han Pjeska, Istočnog Starog Grada, Trnova i Usore.

– Sa dopunjenom informacijom, na terenu je utvrđeno, da se u biračkim spiskovima nalazilo 6.558 imena umrlih osoba. Nakon kontakata općinskih/gradskih izbornih komisija s nadležnim matičnim uredima i ministarstvima unutrašnjih poslova u martu ove godine je od navedenog broja brisano blizu 4.000 imena umrlih osoba iz biračkog spiska – navode iz CIK-a BiH.

Dodaju da se, takođe, prema informacijama iz općinskih/gradskih izbornih komisija problem pojavljuje za osobe za koje se sa sigurnošću zna da su preminule u inostranstvu, ali ta informacija nije evidentirana u matičnim uredima u BiH.

Centralna izborna komisija BiH u saradnji sa općinskim/gradskim izbornim komisijama putem nadležnih organa (matični uredi i ministarstva unutrašnjih poslova) nastavlja aktivnosti na ažuriranju Centralnog biračkog spiska.

O rezultatima tih aktivnosti javnost će biti blagovremeno informirana, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: