U Bijeljini litar benzina 2,09, a u Sarajevu 2,36 KM

Ministarstvo trgovine Federacije BiH ovih je dana zatrpano zahtjevima za dodatno sniženje cijena goriva. Do jučer je stiglo 370 zahtjeva za obaranje cijena za pet feninga.

Tako se, prema informacijama Ministarstva, cijena dizela D5 kreće od 2,11 do 2,41 KM, a benzina od 2,11 do 2,36 KM.

Primjetne razlike

Od početka februara do danas gorivo u BiH poskupjelo je za oko 40 feninga po litru.

Iako je, prema najnovijim rezultatima Američkog instituta za naftu (AIP) od prije nekoliko dana, cijena ovog energenta ponovo pala, do pojeftinjenja goriva u svakom gradu naše zemlje nije došlo. U BiH su vrlo primjetne razlike u cijenama, u ovisnosti o pumpi, ali i gradovima.

Tako su, naprimjer, među najjeftinijima pumpe „Nešković“ u Bijeljini, gdje litar benzina košta 2,09 KM, a najskuplje je gorivo u centru Sarajeva, na pumpama „Energopetrola“ i INA-e i košta 2,36 maraka.

Skupo i u Tuzli 

Osim Bijeljine, najniže cijene goriva su i u Istočnom Sarajevu te Mostaru, u kojima dizel košta od 2,14 do 2,31 KM, a benzin od 2,09 do 2,26.

Najskuplje je gorivo i u Tuzli i Zenici, gdje na pojedinim pumpama litar benzina košta 2,36 KM, a dizela i do 2,41.

Sedam poskupljenja 

Gorivo na benzinskim pumpama u BiH od početka godine poskupjelo je čak sedam puta, dok je cijena snižena tek dva puta. Prvo poskupljenje zabilježeno je 1. februara, kada je cijena goriva u cijeloj BiH porasla za 18 feninga po litru.

Drugi val poskupljenja bio je polovinom aprila, ali samo u RS, kada su cijene porasle u prosjeku za sedam feninga. U maju je gorivo dva puta poskupjelo u FBiH, u prosjeku od pet do deset feninga, te jednom u RS, a cijene su dva puta porasle i u septembru za pet feninga.

Sami diktiraju cijene

Iz Ministarstva su pojasnili da ne mogu utjecati na cijenu goriva osim ako ona drastično ne odstupa od prosječne.

– Većinom je razlika od pet do deset feninga, u zavisnosti od kupovne moći, od grada do grada. Naprimjer, uvijek je u Zapadnohercegovačkom kantonu gorivo skuplje nego u ostatku Hercegovine – kazali su nam iz Ministarstva.

 

 

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: