U BiH zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe

U Bosni i Hercegovini u proteklih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe od čijih posljedica su ranijih godina bilježene desetine smrtnih slučajeva.

Sezona gripe počinje u oktobru, a vrhunac dostiže u periodu decembar – februar. S obzirom na to da se Bosna i Hercegovina, kao i cijeli svijet, suočava sa pandemijom koronavirusa, testiranja na sezonsku gripu su znatno smanjena. Sezonska gripa, o kojoj se ranijih godina mnogo pisalo, ove godine kao da ne postoji.

Doktorica Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH izjavila je da i ove godine prate sezonsku gripu, međutim, zbog situacije s koronavirusom testiranja je značajno manje nego prethodnih godina.

– To nije situacija samo kod nas nego u cijelom svijetu. Sada je SARS-CoV-2 prioritet u svim zemljama. U odnosu na prethodne godine radili smo značajno manje testova, ali i dalje vršimo nadzor nad gripom. Moram reći da do sada nemamo niti jedan potvrđen slučaj sezonske gripe – naglasila je Blažević.

Istakla je da su slična iskustva bila i sa druge hemisfere koja ima sezonu gripe ranije nego mi.

– Kod njih je zabilježeno manje slučajeva, u cijeloj Evropi je takav slučaj. S obzirom na to da je SARS-CoV-2 virus dominantan u ovom periodu, on je preuzeo gripu i vrlo je teško kada imate jedan dominantan virus da dođe do zaraze drugim virusom. Koronavirus je preuzeo dominaciju nad virusom gripe, zato vjerovatno nema gripe nigdje u svijetu – pojasnila je Blažević.

Mišljenja je da “s obzirom na to da sezona gripe prolazi, izgleda da nas je ove godine zaobišla, odnosno da je bila u mnogo manjem obimu nego što je bilo prethodnih godina”.

– To je vjerovatno razlog zašto gripe nema toliko ove sezone, a i mjere koje se poduzimaju kako bi se spriječila korona, sigurno značajno utječu u sprečavanju širenja virusa gripe. Mjere itekako imaju učinak na širenje gripe, jer je i ona respiratorni virus, a ove mjere su upravo za zaštitu od respiratornog virusa – izjavila je Blažević.

Prema riječima doktorice Blažević, jedini način da razlikujete gripu od korone jeste testiranje.

– Postoji velika vjerovatnoća s obzirom na to da vršimo jako mali broj testiranja na sezonsku gripu, da je nismo uspjeli ‘uhvatiti’. Na gripu ne testiramo sve ljude koji imaju simptome, a koji su negativni na koronavirus, nego ljude koji su hospitalizirani, oni su nam prioritet. Do sada je rađeno oko 100 testova na sezonsku gripu – naglasila je Blažević.

Testiranja se rade od oktobra prošle godine.

– Obično bi do sada bilo urađeno oko 300, 400 testova, međutim, ove sezone je urađeno 100 – dodala je Blažević.

Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kazala je da od sedme nеdјеlje nаdzоrа nаd influеncоm u sеzоni 2020/2021, dоmоvi zdrаvljа u bh. entitetu Rеpublika Srpska su priјаvili oko 1.750 аkutnih rеspirаtоrnih infеkciја (АRI), dоk је оbоljеnjа sličnih gripi (ILI) rеgistrоvаnо 341.

– Nismo imali smrtnih ishoda od teških аkutnih rеspirаtоrnih infеkciјa. U sedmoj nedjelji u Institutu za javno zdravstvo su testirana dva slučaja teških respiratornih infekcija i nisu bili pozitivni na virus influence. Dakle, virusi influence u ovoj nedjelji nisu detektovani u ovim uzorcima – pojasnila je Mrđa navodeći da slučajevi sezonske gripe nisu potvrđeni ni u ovom bh. entitetu.

Smatra da je sezonska gripa najviše opasna za osobe koje imaju neka hronična oboljenja, a to su upravo starije osobe, djeca ili osobe sa oslabljenim imunim sistemom. To onda dovodi do komplikacija, poput upale pluća, mozga ili upale srednjeg uha kod djece.

Anadolija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: