U BiH raste broj zaraženih, jesu li moguće nove mjere?

Statistika proteklih dana pokazuje povećanje broja zaraženih koronavirusom. U Federaciji BiH se u ovoj sedmici u pojedinim kantonima bilježi povećanje i 80 posto u odnosu na prošlu.

U Republici Srpskoj broj oboljelih znatno raste, no, nadležni i dalje epidemiološku situaciju ocjenjuju kao stabilnu.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kaže za BHRT kako je na posljednjoj sjednici Kriznog stožera donesena samo jedna nova mjera i odnosi se na kanone. 

“Radi se o mjeri koja daje kantonima mogućnost da donesu model načina početka školske godine i da to praktično bude kantonalnii model ovisno od epidemiološke situacije”, rekao je Čerkez.

Četvrti val je pred vratima, ali još nema novih mjera. 

“One su spremne u slučaju pogoršanja”, poručuju nadležni. Uvođenje mjera ovisi od niza parametara. Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kaže kako povećanje preko 10 posto sigurno predstavlja određeni rizik. 

“Mi u ovom trenutku imamo 17,5 % na dnevnom nivou i predstavlja naravno alarm kada govorimo o pogoršanju same situacije i vjerujemo da ćemo na sljedećoj sjednici Republičkog štaba razmotriti cjelokupnu situaciju u prethodnom periodu“, kaže Zeljković.

Situacija je, kažu, očekivana jer se mnogi vraćaju s putovanja i godišnjih odmora.

S druge strane, upravo epidemiološka situacija diktira uvjete za prelaske granica. BiH je i dalje na zelenoj listi EU. Novi presjek stanja Europska unija pravit će za petnaest dana.

Od epidemiološke slike ovisi i hoćemo li ostati na toj listi, koja nam omogućava lakši ulazak u europski prostor. Nadležni upozoravaju da su i dalje na snazi mjere ograničenja okupljanja.

Iako su ograničenјa 120 osoba na otvorenom u Republici Srpskoj, te 100 u Federaciji BiH, tokom ljetnih mjeseci svjedoci smo brojnih koncerata i festivala sa i po nekoliko hiljada posjetitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: