U BiH ove godine uvezeno 9.000 tona otpada

U BiH je u ovoj godini uvezeno više od 9.000 tona otpada u vrijednosti od oko tri miliona maraka, a riječ je uglavnom o papiru za preradu, otpadnom željezu koje se pretapa te ostacima plastičnih masa.

U Sektoru za carine Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navode za “Glas Srpske” da je u BiH dozvoljen uvoz otpada samo za preradu ili energetsku iskoristivost.

“Nije dozvoljen uvoz otpada radi deponovanja. Najčešće se uvozi otpadni papir za preradu u pogonima “Natron-Hajata” Maglaj i otpadno željezo za pretapanje u pogonima ‘Arselor Mitala’ Zenica”, naveo je Vladimir Dragičević, pomoćnik direktora UIO.

Prema podacima Sektora za carine UIO, u prvoj polovini godine u BiH je uvezeno 826.168 kilograma otpadnog papira za reciklažu, 6,44 miliona kilograma otpadnog željeza za pretapanje, kao i 1,47 miliona kilograma otpadaka, strugotina i ostataka plastičnih masa, te otpada koji je klasifikovan pod ostalo. Podaci pokazuju da je lani u BiH stiglo 1,72 miliona kilograma papira za reciklažu, 15,71 milion kilograma željeza za preradu i 4,02 miliona kilograma ostataka plastičnih masa.

Dragičević pojašnjava da je uvoz otpada u BiH dozvoljen svakom privrednom subjektu koji ispuni uslove za to, propisane entitetskim zakonima o upravljanju otpadom. Nakon što ispuni potrebne uslove, dodaje, privredni subjekat dobija dozvolu od nadležnih ministarstava u skladu sa Bazelskom konvencijom, čiji je potpisnik i BiH.

Dragičević je rekao da, na osnovu podataka Sektora za carine u prošloj i ovoj godini, nije bilo zaplijenjenih niti vraćenih pošiljki otpada.

“UIO nema nadležnosti za osporavanje ili poništenje dozvola za uvoz koje su izdala entitetska ministarstva”, naglasio je Dragičević.

Posljednji slučaj koji je digao na noge javnost u BiH jeste uvoz otpada iz Italije koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Bihaću. Prema podacima UIO, firma “Krom reciklaža” uvezla je u Drvar 294.547 kilograma otpada u vrijednosti od 16.126 maraka.

Skupština opštine Drvar je na vanrednoj sjednici 6. jula donijela odluku da otpad bude hitno izmješten sa tog područja, a u istragu su se uključile sve institucije, pa čak i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Mirnim protestima uklanjanje uvezenog smeća zatražili su i građani.

Ministarka ekologije i turizma FBiH Edita Đapo rekla je da će otpad koji je deponovalo preduzeće “Krom reciklaža” biti vraćen u Italiju, odakle je i stigao.

“Obratili smo se resornom ministarstvu u Italiji i dok dobijemo dozvolu od njih da se vrati otpad, biće naloženo preduzeću “Krom reciklaža” da vrati sve u Italiju. Ukoliko ono ne bude htjelo, onda će to morati uraditi italijanska kompanija – pojasnila je Đapo.

Vladimir Dragičević objašnjava da, ako uvoznik ima važeću dozvolu, UIO provjerava usklađenost predmetne robe sa priloženom dokumentacijom.

“Takozvani ‘zeleni, žuti i crveni put’ su modaliteti određeni analizom rizika i predviđaju: slobodan prolaz (zeleno), pregled dokumentacije (žuto) i detaljan fizički pregled robe i dokumentacije (crveno)”, pojasnio je Dragičević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: