U BiH niko nije primio vakcinu protiv gripe

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) već je drugi put u posljednjih šest mjeseci raspravljala o svinjskoj gripi i zatražila istragu zbog sumnji da nije trebalo proglašavati pandemiju.

Agencije javljaju da PSVE u rezoluciji prihvaćenoj prekjučer traži detaljnu istragu o nedovoljnoj transparentnosti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kada je riječ o gripi H1N1, piše Dnevni avaz.

Proglašenje pandemije bilo je iracionalno, ali je farmaceutska industrija njime namaknula milijarde, rečeno je u skupštinskoj raspravi.

Nedovoljna transparentnost smanjila je povjerenje građana, što bi moglo biti kobno u slučaju nove pandemije koja bi bila opasnija od H1N1 – upozorava PSVE.

O ovakvim zaključcima Vijeća Evrope bh. stručnjaci iz oblasti zdravstva i epidemiologije nisu željeli govoriti uz obrazloženje da se ne žele miješati u posao WHO-a. No, neki od njih, uz molbu da im ne objavljujemo imena, potvrdili su nam da do sada niko u BiH nije primio vakcinu kupljenu protiv gripe H1N1 i da će one, prema svemu sudeći, propasti.

Oba entiteta kupila su po 30.000 interventnih doza, a nedavno je Ured za reviziju institucija FBiH ocijenio kako je ovo cjepivo u većem bh. entitetu nabavljene mimo Zakona o javnim nabavkama.

Dokazano je da je virus H1N1 izazvao smrt 18.156 osoba u svijetu od kada je 11. juna 1999. proglašena opasnost od pandemije. Svjetska zdravstvena organizacija priznala je da se radi o broju znatno manjem nego u slučaju sezonske gripe.

(MOJportal)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.