U BiH koronavirusom zaraženo 18 osoba, u RS pod nadzorom njih 571

U BiH je 18 osoba zaraženo koronavirusom, 15 osoba u entitetu Republika Srpska, a troje u Federaciji BiH. Širom zemlje na svim nivoima provode se mjere prevencije – zabrane ulaska na aerodromima, testiranja, pregledi u bolnicama…

Trеnutnо је u RS pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm 571 оsоbа, a dоputоvаli su iz pоdručја zаhvаćеnih koronavirusom. Nаdzоr је zаvršеn kоd njih 147. U Kantonu Sarajevo do sada nije registriran niti jedan slučaj zaraze. 

Širom Evrope najviše se pažnje prodaje mjerama kontrole putnika na aerodromima, kako domaćim tako i stranim državljanima, a na snazi su i mjere zabrane ulaska za putnike iz nekih zemalja.

Granična policija BiH dobila je dopis od Ministarstva sigurnosti BiH, prema kojem postupa na graničnim prijelazima, a to podrazumijeva mjere zabrane ulaska stranaca koji dolaze s područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, posebno iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

Iz Granične policije ističu da se u slučaju simptoma koronavirusa kod stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama primjenjuju pooštrene mjere, a može im se izdati i rješenje o odbijanju ulaska u BiH.

Kada je riječ o državljanima Francuske, Njemačke, Španije te o drugim stranim državljanima koji su boravili u navedenim zemljama, pripadnici Granične policije ili sanitarni inspektori daju im sanitarni upitnik koji trebaju popuniti, a odnosi se na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lične podatke, mjesto i vrijeme boravka u BiH te kontakt telefon.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: