U BiH i za gašenje požara potrebna politička saglasnost

Prema tvrdnjama nadležnih, na nivou države nema političke saglasnosti o kupovini air-traktora koji bi mogli pomoći u gašenju požara. Čini se da nadležni ne znaju ni kako iskoristiti sredstva za hitne intervencije.

Dramatične vijesti stižu sa požarišta u BiH gdje su mnoga naselja ugrožena i gdje vatra guta hiljade hektara šume. Očito je da se, prepuštene same sebi, lokalne zajednice ne mogu izboriti sa požarima. O odnosu države i entiteta prema patnjama malobrojnih i slabo opremljenih vatrogasaca i dobrovoljaca u Konjicu, Jablanici, Čapljini, Trebinju i drugim ugroženim područjima piše i Borivoje Simić u komentaru za indikator.ba.

„Borba protiv vatrene stihije pala je na neopremljene i malobrojne vatrogasne službe, lokalno stanovništvo i državu sa svojim smiješno malim vazdušnim snagama, dok se entiteti koji i imaju najveću vlast u zemlji i koji nastoje da gdje god mogu državi skrešu i novac i nadležnosti gotovo drže po strani dramatičnih događaja… Entitetske vlasti ni na primjeru ove nesreće nisu našle za shodno da sarađuju“, piše Simić.

Sredstava nema, a pare leže na računu

I dok slabo opremljeni vatrogasci gube bitku sa požarima, milioni KM leže na računima federalnih i kantonalnih uprava Civilne zaštite (CZ). „Zakonska regulativa je takva da će, ukoliko taj novac pokušate aktivirati za kupovine naprtnjača, mlaznica itd., Federalna uprava CZ odmah poslati inspekciju ili prijavu nadležnom tužiteljstvu“, ističe portparol CZ Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović.

Komandant federalnog Štaba CZ Jerko Ivanković-Lijanović pojašnjava da FBiH na računima ima 18 miliona KM za zaštitu i spašavanje, od čega se pet miliona može trošiti za pomoć i nadoknadu šteta u prirodnim nesrećama. „Ostala sredstva su rezervirana za opremu CZ, uključujući i air-traktore (letjelice za gašenje požara), ali na državnom nivou nema političke saglasnosti oko njihove kupovine“, kaže Ivanković-Lijanović.

Komandant Štaba CZ FBiH tvrdi da aktiviranje sredstava zavisi i od nižih nivoa vlasti. Ističe da se pet miliona KM namijenjenih za izmirenje šteta i intervencije u prirodnim nesrećama „mogu aktivirati temeljem provedene zakonske procedure“ te da općine koje su proglasile prirodnu nesreću mogu tražiti sredstva od kantona, a kantoni od FBiH. „Mi ćemo tada biti spremni pomoći u svakom trenutku“, kaže Ivanković-Lijanović.

“In memoriam šumama”

Ko je onda zakazao? U tekstu za sarajevsko Oslobođenje pod naslovom „In memoriam šumama“ Ivan Anđelić piše da nisu zakazali samo oni u izvršnim vlastima, počevši od općine do FBiH, nego i šira društvena zajednica. „Niko nije uputio javni protest pozivajući na opću mobilizaciju svih i svega raspoloživog, ističući preveliki značaj šume sa svih ljudskih i društvenih aspekata“, ističe Anđelić.

O odnosima medija prema požarima, Anđelić kaže: „Čini se da su sredstva javnog priopćavanja više zainteresirana za sastanke stranačkih lidera, za pravna rješenja o smjeni ili imenovanju vlada koja se mogu održati tri ili pet dana prije ili kasnije, za koje vrijeme vatrena stihija nepovratno guta čitave komplekse šuma kojoj treba više od sto godina da se obnove.“

DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: