U BiH 20 posto gojazane djece!

Pretilost djece u Bosni i Hercegovini sve više dostiže enormne razmjere. Prema najnovijim podacima koji su objavljeni u Specijalnom izvještaju o zdravstvenoj zaštiti djece u BiH, a koji je uradila Institucija ombudsmena za ljudska prava u BiH, postotak ekstremno gojazne djece u našoj zemlji popeo se na čak 20,22!

Pozivi roditelja

– Trend povećanja postotka djece s prekomjernom težinom raste iz godine u godinu, što je zabrinjavajući podatak – ističe se u izvještaju.

Iz Udruženja za liječenje i prevenciju gojaznosti naglašavaju da je ovaj podatak alarmantan te napominju da svakodnevno imaju najmanje dva poziva roditelja koji traže pomoć, najviše zbog česte diskriminacije njihovog djeteta.

– Takva su djeca od starta odbačena u društvu. Lani smo imali djevojčicu iz Tuzle koja je zbog viška kilograma pomišljala na samoubistvo, jer je bila odbačena od prijatelja. Nakon što smo stupili u kontakt s njom, ona se počela bolje osjećati. Sad je na dijeti, posjećuje psihologa i psihijatra. Takvih je slučajeva itekako puno, ali oni su još tabu tema u društvu, ali i porodici – kaže Kenan Kestendžić, predsjednik ovog udruženja.

Prevelika gojaznost kod djece najčešće je posljedica nezdravog načina ishrane. Nutricionistkinja Irzada Teljić preporučuje oprez pri konzumiranju visokokaloričnih jela, slatkiša i grickalica.

– Takvu hranu ne treba izbjegavati, jer djeca moraju sve jesti, ali treba paziti da se ne pretjera. Svako dijete treba imati pet obroka dnevno, od toga dvije užine koje će se sastojati od voća i povrća i eventualno nekog sendviča s pilećom salamom. I svaka fizička aktivnost dodatni je korak u borbi s kilama. Dijete bi trebalo dnevno najmanje sat provesti u intenzivnoj igri – ističe Teljić i dodaje da je operacija sužavanja želuca kod djece posljednja opcija.

Višak kilograma

Teljić napominje da je u nedavnom istraživanju koje je provela u školama u Sarajevu došla do zaključka da je najviše gojazne djece u grupi učenika koji imaju prolaznost dovoljan.

– To ne znači da su gojazna djeca manje pametna, no činjenica je da se zbog viška kilograma ustručavaju izaći pred tablu. Radije će reći da ne znaju odgovor na pitanje nego da ih vršnjaci gledaju – kaže Teljić.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.