U 2010. deminirano 2,5 miliona kvadrata zemljišta u BiH

Oružane snage BiH (OSBiH) u toku 2010. godine deminirale su 2,5 miliona metara kvadratnih zemljišta, a protivminske akcije su realizirane u 24 općine u FBiH i RS-u  te u Brčko Distriktu BiH.

Komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Anto Jeleč rekao je danas novinarima u Sarajevu, nakon prezentacije godišnje analize protivminskih akcija u Oružanim snagama BiH za 2010., da je plan deminiranja procentualno zadovoljen u iznosu 76,1 posto, jer je dosta na planove uticalo loše vrijeme i otpust vojnika iz službe u Oružanim snagama.

Naglasio je da  OSBiH ima 20 posto učešća u ukupnom deminiranju BiH, a  da vojska radi humano deminiranje da bi omogućila povratak izbjeglih i raseljenih,
stvorila uvjete za obrađivanje površina za sijanje i slično.

Zamjenik komandanta Operativne komande za operacije brigadni general Sakib Forić dodao je da je deminiranje terena u protekloj godini vršeno i na koridoru 5-C, a tamo je očišćena površina od 327 hiljada kvadratnih metara.

Kako je istaknuto, OSBiH je u 2010. tokom deminiranja  pronašao 304 protivpješadijske mine, četiri protivtenkovske mine i 142 neeksplodirana ubojna sredstva.

Ono što je i najvažnije, pored velikog anagažiranja na procesu deminiranja, Oružane snage BiH nisu imale deminerskih nesreća.

Prema najavama generala Jeleča, OSBiH će i u 2011. godini deminirati oko 2,5 miliona metara kvadratnih zemljišta. Taj posao bit će obavljen kroz 47 deminareskih projekata i devet rezervnih prijekata.

Od 2002. do kraja 2010. godine, kako je navedeno u analizi protivminskih akcija OSBiH, vojska je deminirala 16,2 miliona metara kvadratnih zemljišta, pri čemu je uništeno 3.870 različitih vrsta mina i 2.598 neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Prezentaciji ovogodišnje analize, pored pripadnika OSBiH, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, BH MAC-a, predstavnici EUFOR-a, civilne zaštite FBiH i RS-a, kao i predstavnici Norvegian People’s Aida i International Trust Funda.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: