TUŽILAŠTVO BiH POTVRDILO: UHAPŠEN ŽIVKO BUDIMIR

2Pripadnici policijskih snaga uhapsili su danas predsjednika FBiH Živka Budimira, predsjednika Komisije za pomilovanja FBiH Hidajeta Halilovića i savjetnika predsjednika FBiH Petra Barišića, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Osim navedenih, uhapšeno je još 16 osoba u okviru istražnih aktivnosti u tri predmeta kodnih naziva “Patriot”, “Memory” i “Pravda” koje su tokom dana proveli ovlašteni policijski službenici SIPA-e, postupajući po naredbama Suda BiH i Kantonalnog suda u Sarajevu, a na zahtjev Tužilaštva BiH i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Uhapšeni su S.K., A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M.,Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D., D.Ž.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Cilj akcija je rasvjetljavanje krivičnih djela koruptivne prirode na području FBiH te kazenih djela organiziranog kriminala u svezi s neovlaštenim prometom narkotika.

U istražnim aktivnostima i pretresima, sudjeluju i asistiraju pripadnici više policijskih agencija u BiH.

Tokom  istražnih aktivnosti izvršen je pretres Ureda predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, te Ured predsjednika FBiH u Mostaru, u zgradi Vlade FBiH u Mostaru.

Također, izvršen je pretres dijela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH.

Osim ovoga, izvršen je pretres više stanova, na području FBiH.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Nakon hapšenja, osumnjičene osobe će po završetku pretresa biti sprovedene u prostorije SIPA-e, gdje će biti ispitane od Zajedničkog istražnog tima Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA.

Iz Tužilašta demantiraju medijske navode o  imunitetu predsjednika FBiH, jer predsjednik FBiH, poput svih drugih učesnika u izvršnoj vlasti, uopće nema imunitet u kaznenim stvarima, a što je propisano Zakonom o imunitetu FBiH.

Stoga, pozivanje na imunitet u smislu ovog zakona, uopće nije moguće, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Fena)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: