Tuđe kredite vraća oko 250.000 žiranata

Na adresu delegata Doma naroda Parlamenta BiH Slobodana Šarabe nedavno je stiglo pismo Udruženja žiranata iz naše zemlje, u kojem se navode šokantni podaci.

Prema tvrdnjama iz pisma, tuđe kredite vraća 150.000 žiranata u Federaciji BiH i 100.000 u Republici Srpskoj.

Opomene banaka

Za ilustraciju haotičnog stanja u lancu banka – glavni dužnik – žirant u pismu je naveden primjer dužnika iz okolice Bosanskog Šamca koji je za 27 mjeseci u 13 banaka i mikrokreditnih organizacija podigao 28 kredita u iznosu od 610.500 maraka. U ovom slučaju između 30 i 40 osoba bili su žiranti.

Evidentna je pojava da ako dužnik ne vraća kredit, banka šalje opomenu, nakon čega jemcu šalje administrativnu zabranu na plaću bez obzira na to da li je iskoristila mehanizme naplate kredita od imovine dužnika. Pri tome se kao dokaz uzima samo potpisan ugovor banke i jemca, na osnovu čega sud u izvršnom postupku donosi odluku – kaže se u pismu nekoliko udruženja žiranata iz BiH.

Nakon što je dobio pismo prevarenih žiranata, Šaraba je od Vijeća ministara i Parlamenta BiH zatražio odgovor na pitanje šta će državne institucije učiniti da zaštite ove ljude. Odgovor koji je dobio bio je razočaravajući.

Spriječiti zloupotrebe

Osim ispranih formalnih preporuka namijenjenih kreditorima, regulatorima i žirantima, nijedna konkretna mjera nije poduzeta kako bi se spriječile zloupotrebe koje vrše banke i glavni dužnici.

Jedino je institucija Ombdusmen za zaštitu potrošača BiH pokrenula inicijativu za “suzbijanje korištenja instituta jemstva kao isključivog sredstva osiguranja i naplate kredita”.

Institut jemstva trebao bi se koristiti samo iznimno, a ne kao što je sadašnja praksa da se koristi kao pravilo – poručili su ombdusmeni.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: