Tuča navijača u BiH: Obračun izvan stadiona odraz bh. zbilje

navijaci2Nakon nereda koje su u mjestu Oborci, kraj Donjeg Vakufa, izazvali navijači fudbalskih klubova Željezničar iz Sarajeva i Borca iz Banje Luke zbrajaju se povrijeđeni i nastale štete.

Jedan od dva mladića koji su u srijedu uveče dovezeni na Klinički centar Koševo još uvijek je na odjelu intenzivne njege. Za sada njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Zahvaljujući samo čudu, niko od tih 20-ogodišnjaka nije ubijen.

Četiri navijača iz Banje Luke zadržana su u Policijskoj stanici Donji Vakuf. Oni su osumnjičeni za krivično djelo napad na službenu osobu, te sudjelovanje u tuči u kojoj je više osoba teže ozlijeđeno. Ostali privedeni zbog nereda koji su se odigrali u srijedu nakon saslušanja su pušteni kućama.

U tuči navijača povrijeđeno je 25 osoba, među kojiima je 7 policajaca. Tri teže povrijeđena mladića prevezena su odmah u Klinički centar Sarajevo, a ostali su zbrinuti u lokalnim bolnicama u Travniku i Donjem Vakufu.

Još jedan u nizu navijačkih nereda, reći će mnogi, međutim, ovaj je prešao granicu navijačkog incidenta. Bh. javnost traži odgovornost, krivca.

Jedini krivac je, prema mišljenju sportskog novinara Sinana Sinanovića, država. Upravo je država ta koja je od rata naovamo, smatra on, odgajala generacije huligana s kojima je lako manipulisati:

„Vrijeme je definitivno da se državne institucije, oni koji su za to nadležni, pozabave ovim problemom, koji više nije incident nego jedna tako štetna pojava, koja ne da nagriza sve pore, nego bojim sa da je ovo jedan fitilj koji bi mogao da upali bure baruta“, ocjenjuje Sinanović.

Navijačke grupe najčešće se zloputrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe. Zbog nepostojanja brige društva za njih, nasilje je način pomoću kojeg mogu izbaciti sve frustracije sa kojima se nosi većina bh. omladine. Nakon obračuna u srijedu, daleko od stadiona, igrača, te klubova, grupa huligana ugrozila je više od sopstvenih života, ističe Sinanović:

„U opasnosti svi pravi navijači, u opasnosti su građani – da ne stradaju, da ne izgube život zbog šačice huligana koji, čini mi se, rade u interesu nekih drugih – mislim na one ljude koji dolaze sa piritehnikom i sa drugim opasnim sredstvima ne da navijaju, ne da uživaju nego da ugrožavaju ljudske živote.“  

Kanaliziranje mržnje

Istovremeno, nakon sukoba po internet portalima polemiše se kako su navijačke grupe “Manijaci” i “Lešinari”, kako sebe nazivaju, dogovorili tuču putem socijalnih mreža. Dugogodišnji sportski novinar i urednik Bakir Tiro ističe kako takva praksa nije novost:

„To je među huliganima poznato svugdje u svijetu. Žalosno je što je opet mladost stradala i za nadati se da će ovi momci iz Sarajeva i iz Banje Luke izvući pouku i da se više barem njima ovo nikada neće desiti u životu“, navodi Tiro.

Publicista Emir Imamović kaže kako su navijači uglavnom najžešći odraz bh. zbilje:

„Fudbal kao najpopularniji sport, koji ima i najmasovniju publiku, služi da se preko njega kanaliziraju osjećaji većine pripadnika određene društvene zajednice. U nama je, dakle, duboko ukorijenjen nacionalizam i međusobna mržnja i ne treba nikoga čuditi što se to artikulira na stadionima“, smatra Imamović.

Da je tuča unaprijed dogovorena potvrđuje to što klubovi ove dvije navijačke grupe nisu igrali u srijedu. Našli su se na pola puta. Podsjećamo da su navijači Borca putovali iz Banje Luke na utakmicu sa Olimpikom u Sarajevo, dok su navijači Željezničara krenuli gledati svoj klub na gostovanju kod prijedorskog Rudara. Policija je u autobusima pronašla kamenje i palice.

Književnik, publicist i veliki zaljubljenik u fudbal Ahmed Burić smatra kako je bh. društvo gurnulo mlade na ivicu egzistencije i razvoja:

„Radi se u osnovi o grupama besposličara koji ne smiju izaći na ulicu pa protestirati protiv vlasti, nego se između sebe tuku ne bi li još neko stradao. Pri tome niti mi gledamo dobar fudbal, niti ti ljudi saopštavaju ikakve poruke“, kaže Burić.

Podsjećamo da je Fudbalski savez BiH svojevremeno ukinuo ranije donesenu mjeru zabrane organizovanog odlaska gostujućih navijača na utakmice. Da li takva, nepopularna mjera može spriječiti navijačke pohode po BiH, pitali smo Bakira Tiru:

„Ako već nema zakona koji će kazniti ispade, ako ne može država da stane u kraj, onda jedino Savez da poduzme tu mjeru i da opet zabrani. Ali ko garantuje, i ako zabrane odlazak na gostujući teren, da se te navijačke grupe neće dogovoriti pa opet na nekoj livadi potući? Znači ni to ne bi spriječilo jučerašnji incident“, kaže Tiro.

Zakon na državnom nivou o sprječavanju navijačkih nereda i huliganstva ne postoji. Vlada FBiH je još prošle godine počela sa pisanjem zakona, međutim, od silnih rekonstrukcija unutar vlade – još ništa nije usvojeno. Do tada, policija će, vodeći se samo Zakonom o narušavanju javnog reda i mira, boriti se za slom bh. huliganstva.

Radio Slobodna Evropa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: