Truju nas hranom: Više od 90 posto voća i povrća kontaminirano pesticidima

Više od 90 posto svježeg voća i povrća na tržištu kontaminirano je pesticidima koji su štetni za zdravlje ljudi. Iako pesticidi služe kako bi se namirnice odbranile od nametnika i bolesti, oni su dokazano kancerogeni.

Činjenica je da ne možemo utjecati na porijeklo svježih namirnica koje kupujemo. Međutim, sami možemo učiniti da ono što jedemo, a prije svega  to je voće i povrće, budu zdraviji slijedeći jednostavne trikove:

Ako je riječ o većoj koncentraciji pesticida, znajte da pranje ispod mlaza vode neće pomoći. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve, perite u sudoperu s vodom u koju ste dodali kašiku do dvije sode bikarbone.

Pesticide možete isprati sirćetom tako da na dvije šoljice vode stavite pola šoljice destiliranog bijelog sirćeta.

Ako želite do kraja prirodnu varijantu, djeluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom, pa joj dodajte kašiku soli i sok jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.

Ako ne želite prati namirnice ničim drugim, osim čistom vodom, onda ih pustite da se namaču tokom noći. Potopite voće i povrće u vodi, pa sljedećeg jutra isperite mlakom vodom. Nemojte ga prati čim ga kupite ili oprano ostavljati u frižider ili ostavu jer će se tako brže pokvariti.

Operite i voće s korom

Limun, narandžu, mandarinu, lubenicu te drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo, također treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a korice agruma nipošto ne treba rendati u kolače, osim ako niste sigurni da dolaze iz organskog uzgoja.

Stručnjaci su sastavili listu namirnica koje najviše sadrže pesticida. Među njima su jabuke, agrumi (limun, narandža, mandarina, grejpfrut), kruške i grožđe.

 

 

 

 

 

 

 

(Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: