Tropski talas u BiH: Ambulante pune, vreline tek slijede!

2Visoke temperature, koje prelaze i 40 stepeni Celzijusovih, u domovima zdravlja nekih bh. gradova su čak i udvostručile broj pacijenata.

Otkako traju vrućine, domovi zdravlja imaju znatno više pacijenata koji se javljaju žaleći se na glavobolju, stomačne tegobe i bolove u grudima.

Bh. građani su i danas bili pogođeni tropskim vrelinama, koje će potrajati do petka, kada se očekuje blago zahlađenje. Ako je vjerovati prognozama, borba s vrelinama tek slijedi, jer nas u srijedu, a posebno u četvrtak očekuju paklene vrućine koje će se penjati do čak 43 stepena Celzijusovih u Banjaluci. Iz tog razloga, nadležni preporučuju vozačima u BiH da zbog visoke dnevne temperature putuju u ranim jutarnjim ili kasnijim poslijepodnevnim časovima. A slika BiH danas je bila kao i prethodnih vrelih dana, na ulicama su bili samo oni koji su morali zbog posla i drugih obaveza, dok su zato kupališta na rijekama, bazenima i jezerima opet bila puna građana, prije svega mladih, koji su pobjegli od pakla vrelog asfalta.
U Domu zdravlja Banjaluka rekli su da je povećan broj pacijenata čije su tegobe izazvane vremenskim prilikama, usljed visokih temperatura. Naveli su da se uglavnom radi o pacijentima koji imaju hronične bolesti, prvenstveno kardiovaskularne i respiratorne, ali i da je povećan broj pacijenata sa kolapsom, nesvjesticama i glavoboljama.
“Veći broj građana traži pomoć u večernjim satima, tako da u Službi hitne pomoći medicinske usluge u noćnoj smjeni dobije oko 100 građana i bude obavljeno 15 kućnih posjeta”, kažu u banjalučkom Domu zdravlja. Isto tako u Službi hitne pomoći u Bijeljini kazali su da je kod njih broj pacijenata gotovo pa udvostručen te da se najviše javljaju s glavoboljama, stomačnim tegobama i bolovima u grudima. Tako im se za 24 časa u prosjeku javi između 200 i 220 pacijenata, što je veliki porast u odnosu na dane kada nije bilo tropskih vrućina. Prema njihovim riječima, visoke temperature mogu često biti uzrok kolapsa, ali i glavobolja, malaksalosti, slabije koncentracije, razdražljivosti i nesanice.

U Hitnoj pomoći u Trebinju kazali su da uopšteno imaju povećan broj pacijenata. Takođe, povećan je broj pacijenata i to za 30-40 odsto i u Hitnoj pomoći u Zenici, gdje su kazali da im pacijenti sa simptomima toplotnog udara najčešće dolaze poslije 18 časova. Sa druge strane, u Hitnoj pomoći u Doboju naveli su da i nemaju veći broj pacijenata od uobičajenog iako se temperature kreću oko 40 stepeni.

Kažu da su u pitanju pacijenti osjetljivi na hronične tegobe, osobe sa visokim krvnim pritiskom, te starije osobe i mala djeca osjetljiva na temperaturne promjene. Prema njihovim riječima, pacijenti se najčešće žale na povišenu temperaturu, opštu slabost, vrtoglavicu, povraćanje i dehidriranje. Iz tog razloga, ljekari širom BiH preporučuju unošenje što više tečnosti, ali ne gaziranih pića, alkohola i napitaka s previše kofeina i šećera. Pored toga, preporučuju rashlađivanje prostorija, ali da sobna temperatura nije manja od deset stepeni u odnosu na spoljnu, te posebno apeluju na vozače da naglo ne izlaze iz rashlađenih automobila.

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: