Tropske vrućine potrajat će i narednih dana: Temperature će biti više i od 40 stepeni

Našu zemlju, kao i širi region, ove sedmice pogodit će četvrti toplotni udar, što se dešava jednom u stotinu godina, a dnevne temperature opet će se penjati i do 40 stepeni. Ovo je za “Dnevni avaz” kazao klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Željko Majstorović, upozoravajući da, nažalost, večeras i u petak uvečer neće biti rashlađenja, jer se očekuju tropske noći.

– Čak ni jutra neće biti svježa, jer živa u termometru neće padati ispod 20. podjeljka. Blaži pad temperatura možemo očekivati tek poslije vikenda, ali ni to neće biti ništa naročito, jer padavina još nema na vidiku. Doduše, mogući su sporadični lokalni pljuskovi, ali ništa značajno neće se promijeniti do kraja avgusta – kazao je Majstorović, dodavši da nam rashlađenje dolazi u septembru, kada se očekuje ugodnije vrijeme i znatno više padavina.

Što se tiče stanja u bh. gradovima, u Banjoj Luci je jučer u 15 sati temperatura zraka iznosila 40,7 stepeni. Ovo je najviša dnevna temperatura izmjerena ove godine u Banjoj Luci, u avgustu, i sve je bliža apsolutnom avgustovskom maksimumu (41,2 stepena – 2000. godine). U višemjesečnom sušnom periodu pojedina naselja u okolici Banje Luke ostajala su danima bez vode.

Nesnosna vrućina obilježila je i jučerašnji dan u Mostaru. Tako je temperatura izmjerena jučer u Meteorološkoj stanici Bijeli Brijeg iznosila 40 stepeni, ali njene vrijednosti na suncu bile su mnogo veće. Stoga, mnogi su građani spas od vrućina potražili u klimatiziranim prostorijama, a u većini ustanova uvedeno je skraćeno radno vrijeme.

Visoke temperature negativno utječu i na zdravlje građana, kazala je za “Dnevni avaz” direktorica Hitne pomoći Sena Softić-Taljanović, upozoravajući da treba biti veoma oprezan prilikom boravka na otvorenom tokom najtoplijeg dijela dana.

– Po mogućnosti, treba izbjegavati izlazak vani od 10 do 17 sati. Uvijek je potrebno nositi bocu vode kako bi se organizam mogao hidrirati. Također, važno je da se voće i povrće dobro opere, a hrana propisno skuha kako bi se izbjegla mogućnost trovanja – istakla je Softić-Taljanović.

Šefica smjene u sarajevskoj Hitnoj pomoći Ružica Mitić rekla nam je da su u proteklih nekoliko dana primili najviše pacijenata s kolapsima i stomačnim tegobama.

– Građani se pretežno pridržavaju uputa ljekara da ne izlaze na otvoreno, tako da nismo imali pacijenata s posljedicama toplinskog udara. Ipak, imali smo povećan broj pacijenata s kolapsima i stomačnim tegobama, što je sigurno posljedica visokih temperatura – rekla je Mitić.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: