TRENUTNO SE NE RAZGOVARA O ZATVARANJU OHR-a

 Trenutno se ne razgovara o zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR). Odluke o radu i budućnosti OHR-a donosi isključivo Vijeće za provedbu mira, koje je već 2008. postavilo pet uvjeta i dva cilja za njegovo zatvaranje, potvrdio je danas u izjavi za Fenu glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić upitan da komentira današnje pisanje “Dnevnog avaza” o gašenju OHR-a.

Subašić objašnjava da je okončanje ovog procesa određeno ispunjavanjem zadatih ciljeva, a ne vremenskim rokovima, dodajući da u protekle dvije godine nije postignut napredak u rješavanju ključnih pitanja poput državne i vojne imovine.

“BiH treba ispuniti uvjete i ciljeve na koje su se obavezale i BiH i međunarodna zajednica, što uključuje i puno poštivanje Daytonskog sporazuma. Dok se to ne desi, OHR nastavlja s radom tako što će visoki predstavnik i dalje pružati podršku procesu evropskih integracija BiH i rješavanju preostalih pitanja iz agende pet plus dva”, dodao je Subašić.

Na kraju je naglasio da su daytonski mandat visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i evropski mandat specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sørensena u tom kontekstu komplementarni.

U  današnjem izdanju “Dnevni avaz” je objavio da bi proces gašenja Ureda visokog predstavnika (OHR) mogao početi u aprilu, kada se očekuje da bi za BiH mogao na snagu stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Pozivajući se na diplomatske izvore, list tvrdi da će stupanjem na snagu tog sporazuma, BiH moći aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji, zbog čega više ništa neće stajati na putu gašenju OHR-a.

Budući da su u Parlamentu BiH nedavno usvojeni zakoni o državnoj pomoći i o popisu stanovništva, da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, od vlasti u BiH se, kako je navedeno, očekuje da usklade Ustav s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno da implementiraju presudu Suda u Strazbourgu u slučaju “Sejdić i Finci”.

Prethodno će, međutim, biti nužno usvojiti državni budžet i globalni fiskalni okvir za period od 2012. do 2014. kako se ne bi dovela u pitanje makrofinansijska pomoć u iznosu od 100 miliona eura, zbog čega na vlasti u BiH već sada vrše pritisak specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i komesar Unije za proširenje Štefan Füle.

Budući da je pitanje okončanja supervizije za Distrikt Brčko skoro riješeno, jer se krajem maja upravo ova odluka očekuje na sljedećoj sjedmici Vijeća za implementaciju mira (PIC), “Avaz” piše da će za gašenje OHR-a biti nužno ispuniti ključni uvjet za članstvo u NATO-u, a to je pitanje nepokretne vojne imovine.

“Avaz” još pojašnjava da gašenje OHR-a neće ujedno značiti i ukidanje funkcije visokog predstavnika, koja je dejtonska kategorija, te se u tekstu naglašava da bi ovu funkciju i dalje trebao obavljati Valentin Inzko čiji bi ured bio premješten u Bruxelles.

(Fena) 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: