Transparency International: Slabi rezultati u oduzimanju ilegalne imovine

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini nedovoljno koristi mehanizam oduzimanja ilegalno stečene imovine u predmetima korupcije i organizovanog kriminala, zaključak je istraživanja Transparency Internationala.

Portparol Transparency Internationala Ivana Korajlić rekla je da su bosanskohercegovački sudovi donijeli nedovoljan broj presuda kojima se oduzima ilegalno stečena imovina u periodu od 2013. do 2016. godine, te da se praksa mora mijenjati.

“Mehanizam oduzimanja nelegalno stečene imovine se ne koristi dovoljno, a sve je to povezano sa neefikasnošću pravosuđa. Posebno u oblastima koja su ključna za oduzimanje imovine, a to su korupcija i organizovani kriminal. Tu nemamo dovoljan broj pravosnažnih presuda”, istakla je Korajlić.

Prema podacima Transparency Internationala, u protekle tri godine Okružni sudovi i Vrhovni sud Republike Srpske donijeli su samo devet pravosnažnih presuda po kojima je oduzeta imovinska korist od ukupno 47.710 konvertibilnih maraka.

Pet okružnih sudova tokom 2014. godine donijelo je samo jednu presudu prema kojoj je oduzeta imovina u vrijednosti 750 KM.

“Tokom 2013., sudovi su izrekli tri presude po kojima je oduzeta imovina vrijedna 24.220 maraka. Najviše presuda doneseno je 2015. godine, kada ih je bilo pet, a tada je oduzeta imovina od 22.750 KM”, navode u Transparency Internationalu.

Kada je riječ o novčanim kaznama za isti period, doneseno je 36 presuda u kojima su izrečene kazne u vrijednosti oko 150.000 KM.

Kada je u pitanju Sud BiH, u ovom periodu izrečene su 73 presude i oduzeta imovina vrijedna oko dva miliona maraka. Kada se radi o Osnovnim sudovima u Srpskoj, oni su za tri godine od novčanih kazni inkasirali više od 5.7 miliona KM.

U Kantonalnim sudovima u Federaciji BiH, kako kažu u Transparency Internationalu, znatno je smanjen broj predmeta u kojima je izrečena mjera oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom u pravosnažnim sudskim presudama.

U istraživanju se navodi da je doneseno devet presuda u kojima je oduzeta pribavljena imovinska korist u iznosu od 86.154 KM, te nešto više od 400.000 KM od novčanih kazni. U 2015. godini, Kantonalni sudovi nisu izrekli niti jednu pravosnažnu presudu kojom je donesena odluka o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom.

Najveći broj presuda, prema podacima kojima Transparency International raspolaže, donijeli su općinski sudovi u Federaciji BiH, koji su za tri godine donijeli 73 odluke u kojima je oduzeta imovinska korist u vrijednosti od 1.4 miliona KM. U 370 predmeta su općinski sudovi izrekli oko 382.000 KM novčanih kazni.

Osnovni sud u Brčko Distriktu je 2014. donio samo jednu presudu u kojoj se oduzima protupravna imovinska korist, kada je određeno da se od osuđene osobe oduzima 33.049 KM.

Ivana Korajlić je kazala da postoje određene praznine u postupcima koje omogućavaju da imovina koja je nelegalno stečana, prije nego što bude oduzeta, prenese ili sakrije.

“Kad pogledate agencije za upravljanje oduzetom imovinom, vidite da je većina imovina privremeno oduzeta i čeka pravosnažne presude. Tokom tog perioda, ona izgubi na vrijednosti”, rekla je Korajlić.

birn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: