Toplotni talas napunio ambulante širom BiH

Ambulante širom BiH pune su pacijenata čiji simptomi su pogoršani zbog toplotnog talasa, pa je tako samo u Službi hitne pomoći u Mostaru u protekla 24 sata primljeno čak 526 pacijenata.

Ružica Ristić, ljekar u Domu zdravlja Mostar, kazala je da u zadnje vrijeme imaju znatno povećan broj pacijenata sa tegobama koje su prouzrokovale visoke temperature.

Povećan je broj hroničnih, srčanih i pacijenata sa stomačnim tegobama. Riječ je o osobama sa smanjenim pragom izdržljivosti i osipom” kazala je Ristićeva.

U Domu zdravlja Trebinje kazali su da je povećan broj pacijenata koji dolaze sa tegobama izazvanim visokim temperaturama, a to se odnosi na srčane bolesnike i astmatičare ili pacijente koji imaju neuropsihijatrijska oboljenja, pišu Nezavisne novine.

Trebinjski doktor Dragan Kovač kazao je da se nerijetko radi i o zdravim pacijentima koji su zbog boravka vani i nepridržavanja savjeta došli u situaciju da njihovo zdravlje bude ugroženo.

On je istakao da je najvažnija preventiva, odnosno, da se građani u periodu od 10 do 17 sati ne kreću vani, pogotovo ako su hronični bolesnici u pitanju. Kovač je objasnio da je neophodna zaštitna odjeća od laganih, prirodnih materijala i svijetlih boja, a lice i glavu treba zaštititi šeširima i naočarima, te je poželjno izbjegavati fizički posao, odnosno, svesti ga na minimum.

Naglasio je da je neophodno uzimati dovoljno tečnosti, izbjegavati napitke poput kafe i alkohola i onih koji sadrže šećer, provjetravati prostorije i tuširati se više puta dnevno.

U Dom zdravlja Tuzla javljaju se pacijenti koji se, najčešće, žale na kolaps, vrtoglavice, otežano disanje, a dolaze i hronični bolesnici sa komplikacijama postojećeg stanja.

Hronični bolesnici treba na minimum da svedu svoje aktivnosti, te da na sunce idu samo sa zaštitom“, kazao je dr Hajriz Alihodžić i dodao da treba izbjegavati suviše masnu i kaloričnu hranu.

Dom zdravlja u Višegradu svakodnevno broji mnogo pacijenata sa srčanim i respiratornim tegobama.

Ovih dana imamo nešto izmijenjene klimatske uslove, pa je i povećan priliv pacijenata u našem domu zdravlja, a jedan od razloga je i taj što ima mnogo ljudi koji su na proputovanju kroz Višegrad ili su u pitanju gosti, odnosno turisti, tako da i oni utiču na taj povećan broj“, rekao je dr Goran Lončarević.

Dežurni ljekar Hitne pomoći u Banjaluci kazao je da je bilo kolapsa, ali sve u granicama normale, dok juče informacije iz sarajevske bolnice nismo mogli dobiti.

Željko Majstorović, klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, ističe da se za narednih nekoliko dana prognoziraju temperature za dva do tri stepena više od jučerašnjih, tako da je moguće, prema njegovim riječima, da u Hercegovini bude zabilježeno i više od 40 stepeni Celzijusa

Spasiti radnike na otvorenom

Radnicima na otvorenom juče je bilo posebno teško, a Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, ističe da je u regiji Doboj, gdje je juče boravila, oko 13 sati zabilježeno 38,5 stepeni Celzijusa. Ona ističe da to predstavlja alarm za vlast i poslodavce da radnici budu povučeni sa otvorenog u periodu od 11 do 17 sati.

Branka Šljivar, šef Odsjeka za informisanje Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, pozvala je poslodavce da preraspodijele radno vrijeme i radnike povuku s radnih mjesta dok traju najveće vrućine.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, tvrdi da svi članovi te asocijacije poštuju zakon i da su radnici zaštićeni, odnosno da nisu izloženi visokim temperaturama.

(MOJportal)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: