Topli obrok mogao bi biti ukinut?!

Zakon o porezu na dohodak kakav je utvrdila Vlada Federacije BiH, lako može dovesti do toga da radnici ili ostanu bez toplog obroka i naknade za prijevoz ili da oni budu znatno umanjeni.

Isti koš

Zakonom se porodicama šalje i poruka da ne trebaju imati djecu ili da idu odavde, a u nekim dijelovima je diskriminatoran i nelogičan.

Kazali su ovo u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH nakon što je Vlada FBiH u četvrtak utvrdila prijedloge novih zakona o porezu na dohodak i o doprinosima.

– Zakon je ukinuo porezne olakšice na izdržavanje djece i nezaposlenih supružnika, a dobar dio porodica ima jednog hranitelja. U isti koš su stavljeni oni koji žive sami i oni koji izdržavaju četveročlanu porodicu – rekao je Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSSBiH.

Na udaru

Zakon o porezu na dohodak podrazumijeva da se ne oporezuju prihodi do 700 KM, u šta, uz plaću, spada i topli obrok, prijevoz, regres i sve naknade. Primanja od 700 do 1.500 KM oporezuju se sa deset posto, a veća od 1.500 KM sa 20 posto. Oporezuju se i iznajmljivanje imovine, kamate na štednju te dobici na igrama na sreću ako prelaze sto KM.

  • Šatorović: Pribjeći lakšoj metodi

– Za očekivati je da će poslodavci pribjeći lakšoj metodi, da ne isplaćuju topli obrok i prijevoz ili da isplaćuju umanjeno, jer sad i na to moraju plaćati doprinose. Nadalje, ako radnik iz Zenice ide na posao u Sarajevo, njemu za prijevoz treba 200 KM, a onome u Sarajevu ne treba. Znači, u startu ima 200 KM više i za toliko povećava ukupna primanja. To je diskriminatorno, ali i nelogično, jer je na prijevoz već plaćen PDV kroz kartu – napominje Šatorović.

Istaknuo je da su na udaru oni s najnižim primanjima, a da oni s visokim neće ni osjetiti ove namete. Podsjeća da je potrošačka korpa premašila 2.000 KM, što je trebalo uzeti u obzir.

Poslodavci: 35 miliona KM dodatnih opterećenja

U Udruženju poslodavaca FBiH navode da bi usvajanje zakona o doprinosima i porezu na dohodak, umjesto rasterećenja realnog sektora, dovelo do novih opterećenja.

– Radili smo izračun. To je mjesečno skoro 35 miliona KM dodatnih opterećenja za privredu. Nadamo se da će zakoni pretrpjeti malo promjena u Parlamentu FBiH kroz amandmane – kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: