TIRAK: INSPEKCIJSKOM KONTROLOM INSTALIRANOG SOFTVERA “UBRANO” 700.000 KM PDV-a

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostvarila je veliki uspjeh u akciji pojačanog nadzora zaštite autorskih prava korištenja i prometa kompjuterskih programa na području FBiH, rečeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak istakao je da su u 304 inspekcijska pregleda izrečena samo dva prekršajna naloga.

“Od tog broja 125 firmi je imalo licencirani softver, a onima koji nisu imali naloženo je da otklone uočene nedostatke i ukoliko to učine neće platiti kaznu. Danas će biti upućena naredba svim kantonalnim upravama da u budućim tržišnim inspekcijama moraju obratiti pažnju na instalirani softver u subjektima nadzora”, rekao je Tirak.

Dodao je da su ovu akciju podržali Vlada Federacije BiH i Privredna komora SAD-a, te da je u relativno kratkom roku “ubrano” oko 700.000 KM PDV-a i zaposleno 140 osoba koje će biti zadužene da vode računa kakav se softver instalira.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besim Duraković kazao je da je kod privrednih subjekata podignuta svijest o ovoj problematici i više nego što se očekivalo, te da je inspekcijski kadar obučen i za kontrolu ove robe.

“Inspekcija je u ovoj akciji kontrolirala uglavnom velike privredne subjekte koji ostvaruju visoku dobit, kao što su banke, mikrokreditne organizacije, osiguravajuća društva, građevinske firme i slično. Bitno je naglasiti da smo ih upoznali i o mogućnošću korištenja besplatnog softvera ukoliko on zadovoljava njihove potrebe”, naveo je Duraković.

Pravna savjetnica asocijacije Business Software Alliance u BiH Mirna Milanović-Lalić potcrtala je da se zaštita prava intelektualne svojine posebno akcentira u izvještajima Evropske komisije, te da se ne mogu očekivati ozbiljne investicije u zemlju sa stopom piratstva od 66 posto.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: