Teška godina za poljoprivrednike u BiH, stečeni svi uslovi za proglašenje elementarne nepogode

Nakon što su pretrpjeli velike štete na usjevima zbog mraza te proljetnog snijega, poljoprivrednici širom naše zemlje proteklih dana bore se i sa sušama zbog čega su od entitetskih vlada tražili proglašenje stanja elementarne nepogode. Podaci o štetama u oba entiteta su više nego zabrinjavajući, ali nadležni još ne reaguju.

Poljoprivrednici iz Federacije BiH kažu nam kako će do ponedjeljka iduće sedmice čekati odgovor nadležnih te, ukoliko ga ne dobiju, prelaze na druge mjere. Od predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžada Biće saznajemo kako je više od 70 posto voća i povrća uništeno u ovom bh. entitetu. Suše su najviše štete nanijele poljoprivrednicima u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu.

“Čekamo odgovor iz Federalne vlade. Stanje je katastrofalno, nadamo se da će imati razumijevanja”, istakao je kratko Bićo za Klix.ba.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je za Klix.ba kako nekoliko dana razgovara s poljoprivrednicima. Prema njegovim riječima, situacija je veoma teška.

“Ovo je po mnogo čemu jedna od najtežih godina za poljoprivredu u najnovijoj historiji BiH. Prvo smo imali jake padavine, sad vrućine, a ne pogoduju nam ni kretanja na svjetskom tržištu, što vidite na primjeru maline. Stanje elementarne nepogode treba biti proglašeno da barem malo amortizujemo gubitke koje je donijela suša. Ovu odluku može donijeti samo Vlada FBiH i to nakon što stanje elementarne nepogode proglase barem dva kantona. Uprkos sezoni godišnjih odmora, ministarstvo radi u punom kapacitetu jer je upravo ljetnji period najosjetljiviji za poljoprivredu”, rekao nam je Dedić.

I u manjem bh. entitetu je slična situacija. Predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović prije nekoliko dana je uputio Vladi RS-a i resornom ministarstvu zahtjev za proglašenje stanja elementarne nepogode zbog mraza i suše. Kako nam je kazao, poljoprivrednici još nemaju povratnu informaciju od nadležnih, a on se nada kako će u što skorijem periodu ispoštovati njihov zahtjev.

“Stečeni su svi uslovi za proglašenje elementarne nepogode. Ne radi se samo o štetama za ovu godinu. Mi imamo višegodišnje štete na zasadima kada je u pitanju voće. Najviše kiše treba u junu i julu za formiranje pupova i tu ćemo imati vjerovatno štete i za narednu godinu. S tim će doći i do povećanja cijena uvoza voća, ako ga bude bilo i u Evropi. Tako će biti oštećeni i potrošači i proizvođači, ali i oni koji su trebali raditi u našim voćnjacima i zaraditi novac”, naglasio je Dojčinović.

Štete na usjevima u RS-u jako su velike još od proljetnog mraza i padanja grada, a visoke temperature su donijele nove probleme poljoprivrednicima. Najteže je voćarima u Potkozarju, u općini Bosanska Gradiška, gdje su mraz i suša na voćnjacima načinili štete od oko 16 miliona KM.

“Prema prvim procjenama, štete od mraza u RS-u iznosile su oko 26 miliona KM. Nakon ljetnih suša procjenjujemo da bi štete mogle biti oko 70 miliona KM, a ako suša potraje, mogle bi se popeti i na 100 miliona KM. U pojedinim oblastima proizvođači jabuka suočavaju se sa štetom od 80 do 100 posto”, kazao nam je Dojčinović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS analiziralo je podatke s terena te smatraju kako se može govoriti o elementarnoj nepogodi. Kako nam je kazao glasnogovornik ove institucije Aleksandar Macanović, posebno su zabrinuti jer meteorolozi najavljuju nastavak toplotnog talasa i sušnog perioda u augustu te manjak padavina u septembru.

“Već sada možemo govoriti o tome kako će prinosi kukuruza, povrća, voća, industrijskog i krmnog bilja biti za 40 posto manji od očekivanog ili za oko 450.000 tona manje. Pored toga, tek nam predstoji da saberemo štete do kojih će evidentno doći u augustu i septembru. Ovo će se sve odraziti i na stočarsku proizvodnju, prije svega zbog umanjenja stočne hrane. Očekuje se pad proizvodnje mlijeka, gubici u peradarstvu…”, ističe Macanović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a će nove podatke utjecaja suše na poljoprivrednu proizvodnju predstaviti Vladi RS-a iduće sedmice koja će predložiti moguće mjere pomoći poljoprivrednicima. Naredne sedmice bi i Federalna vlada trebala donijeti odluku zahtijevaju li problemi poljoprivrednika hitnu intervenciju resornog ministarstva.

Čekajući na odluke nadležnih, poljoprivrednici se nastavljaju boriti da spase ono što im je ostalo od usjeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: