Terorizam u Bugojnu – u eksploziji ubijen policajac, povrijeđeno šest osoba

U ranim jutarnjim satima u Bugojnu se dogodio stravičan teroristički čin. Aktiviranjem eksplozivne naprave velike razorne moći, postavljene uz zgradu Policijske stanice Bugojno, poginuo je jedan policajac, a šest osoba je povrijeđeno.
Zbog izvršenja krivičnog djela terorizma do sada je privedeno nekoliko osoba, koje se, kako Federalna TV nezvanično saznaje, prema prvim informacijama, dovode u vezu sa vehabijskim pokretom.

Policija u Bugojnu uhapsila je Harisa Čauševića, zvanog Oks, koji je priznao da je jutros aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu od koje je poginuo policajac Tarik Ljubuškić.

Čaušević je nakon aktiviranja eksplozivne naprave jutros u 4.50 časova pokušao pobjeći sa lica mjesta, ali je ubrzo uhapšen i nalazi se u Policijskoj stanici Bugojno, gdje je priznao izvršenje ovog krivičnog djela. Policija sumnja da je Čaušević eksplozivnu napravu aktivirao na daljinski upravljač.

Uhapšeni su i braća Avdibašić. Tokom poslijepodneva na dovištu Ajvatovica je uhapšen i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa.

Čaušević je od ranije poznat organima gonjenje zbog vršenja krivičnih djela, a Srna u policiji saznaje da je ranije u Islamskom centru Bugojno verbalno napao i lidera SDA Sulejmana Tihića. Federalna TV saznaje i da je Čaušević u vezi s Rustempašićevom grupom, optuženom pred Sudom BiH za terorizam.

U eksploziji je teške povrede zadobila policajka Edina Hindić (26), koja je prevezena u Klinički centar Sarajevo. Ona je operisana i smještena je na Kliniku za anesteziju i reanimaciju. Portparolka KCUS-a Biljana Jandrić je kazala da se radilo o povredi tankog crijeva i da je ta povreda zbrinuta. Torakalni hirurzi su radili drenažu oba plućna krila jer se radi o teškom pneumotoraksu. U pitanju su bile teške povrede grudnog koša, stomaka, vrata i glave, geleri su bili po cijelom tijelu.

Od siline eksplozije, koja je probudila i uznemirila građane Bugojna, na zgradi policije i obližnjim zgradama razbijena su stakla i pričinjena je velika materijalna šteta, a uništeno je i nekoliko parkiranih automobila.

FTV.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: