Temperature veće nego ikad, ovakvo vrijeme moglo bi potrajati

Predaha od vrućina, barem po trenutačnim prognozama, još nema. Naprotiv, ovaj vikend po temperaturama mogao bi biti jedan od najgorih, piše portal Večernjeg lista BiH.

Ovih dana o nesvakidašnjoj situaciji, ne samo na našim prostorima nego i šire, govori i meteorolog Zoran Vakula.

– Uistinu proživljavamo iznadprosječno toplo razdoblje kao rijetko kada. Ponegdje se mogu dogoditi i novi temperaturni rekordi za ovo doba godine, a možda i apsolutni – kazao je Vakula i istaknuo da na nekim područjima nikad nije bila tako visoka temperatura kao što će biti ove subote.

Kaže i da razdoblje vrućina traje već dugo, ali i suše.

– Ta kombinacija prouzrokovala je ovo što nam se događa – šumske požare i redukcije vode – naglašava Vakula.

Najavio je da će se pogoršati i biometeorološka prilika, jača sparina, nesanica, loša raspoloženja…

Profesor Zoran Zadro na svojoj stranici ističe da najnovije prognoze, ne samo za tri dana nego za tri tjedna, što se tiče konkretnijih oborina, nisu nimalo optimistične.

– Po temperaturnim odstupanjima i odstupanjima oborina do daljnjega nas čekaju nove vrućine i suša. Nimalo dobra situacija za novonastale požare po ovim prognozama – naveo je Zadro. Osvrnuo se i na apokaliptični požar na Blidinju. – Svakim danom postaje sve veći i prijeti potpunom ekološkom katastrofom nad ovim prostorom. Ovakav golemi požar jedino kiša može ugasiti… da bar jedan lokalni pljusak pogodi područje…

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.