Temperature sutra i do 38 stepeni, konzumirajte što više tečnosti

Prim. dr. Nerimana Ramadanović, specijalista porodične medicine i subspecijalista nutricionista u Domu zdravlja Kantona Sarajevo upozorava da građani tokom naglih temperaturnih oscilacija koje su BiH zahvatile posljednjih dana, konzumiraju što više tečnosti, izbjegavaju masnu i prženu hranu i da što više jedu povrće i voće, piše bh. novinska agencija Patria.

Povećan je broj pacijenata koji se posljednjih dana žale na probleme sa krvnim pritiskom i drugim zdravstvenim tegobama, što je dovelo i do povećanog broja ljekarskih intervencija, a sve zbog naglih vremenskih oscilacija tokom posljednjih mjeseci.

Opasno će biti naročito sutra, kada su za Bosni i Hercegovinu stručnjaci upalili narandžasti meteoalarm i najavili opasno vrijeme sa temperaturama i do 38 stepeni, sa čak mogućim i ljudskim žrtvama.

Dr. Nerimana Ramadanović kazala je kako građani tokom ljetnih mjeseci, a naročito tokom vrelih dana kakav će BiH zahvatiti sutra, trebaju izbjegavati masnu, pohovanu i prženu hranu, a konzumirati voće i povrće.

Preporučuje unošenje što više tečnosti, naročito mlakih supa. Vrlo je važno voditi računa i o načinu spremanja hrane.

“Treba strogo izbjegavati ponovo smrzavati već jednom odleđenu hranu, naročito piletinu i faširano meso. Savjetujem da građani što češće peru ruke. Na taj način moguće je smanjiti mogućnost pojave zdravstvenih komplikacija” – rekla je dr. Ramadanović za NAP.

NAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.