Telekom operateri savjetuju korisnicima da se ne javljaju na nepoznate brojeve iz Slovenije i Estonije

Iz kompanije BH Telecom su kazali kako su njihovi korisnici prijavljivali nepoznate pozive iz Slovenije (pozivni broj +386) i Estonije (pozivni broj +372) te da su o tome informisali operatere u ovim zemljama, a svim korisnicima su savjetovali da se ne javljaju na pozive kako ne bi došlo do dodatnih troškova.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Pozive su zaprimili i korisnici telekom operatera HT Eronet i m:tel u Bosni i Hercegovini, a prema riječima stručnjaka, ovakvi poziv spadaju u pokušaj zloupotrebe elektronskih komunikacija i prevare korisnika s ciljem prikupljanja ličnih informacija ili stvaranja nekontrolisanih troškova uzvraćanjem ili javljanjem na pozive.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije u BiH su kazali da su upoznati sa zloupotrebom telefonskih usluga, kako u svijetu, tako i u BIH te da zaštitu korisnika treba obezbijediti operator.

“Kako bi se ovaj problem efikasnije suzbio, bitno je naglasiti da krajnji korisnik mora pomoći operatoru, a na taj način posredno i ostalim korisnicima, na način da ga obavijesti o potencijalnom zlonamjernom pozivu. Tako će operator moći blokirati poziv i obavijestiti ostale korisnike o takvom djelovanju”, kazali su iz RAK-a za Klix.ba.

Dodali su da u skladu sa svojim nadležnostima obezbjeđuju potrebnu podršku operatorima da se ovakvi slučajevi suzbijaju.

Iz m:tela su poručili da se njihovi korisnici ne javljaju na nepoznate pozive te da korisničkim centrima prijave brojeve koji ih pozivaju kako bi ih operator blokirao.

“Ukoliko postoje bilo kakve nedoumice, pozivi i poruke s neuobičajenih brojeva, molimo korisnike da ne ostvaruju povratni poziv i da se jave našoj korisničkoj podršci, kako bismo preuzeli dalje korake blokiranja poziva sa spornih numeracija”, kazali su iz m:tela.

Proteklih godina korisnici telekom operatera primali su pozive iz Afrike i drugih kontinenata, a nakon prijava telekom operateri su blokirali uzvratne pozive ka određenim brojevima.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: