TEK, U FEBRUARU, PRAVA ZIMA

Dok se u pojedinim dijelovima svijeta živa u termometrima spušta na istorijski minus, na Balkanu su, u sred zime, temperature proljećne.

U regionu se temperatura ovih dana kreće između pet i 14 stepeni, a u primorskom području i do 18 stepeni celzijusa.

Zbog visokih temperatura, na većini planina skoro i da nema snijega. Nedostatak snjžnog pokrivača pokvario je skijašku sezonu u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori.

I dok se na crnogorskom primorju temperature kreću oko 18 stepeni, na planinama se ne spuštaju ispod nule.

Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine je i u Hrvatskoj. Iste temperature predviđaju se i za naredne dane, snijeg se ne očekuje, a ni obilnije kiše.

Prema mišljenju metorologa, toplo vrijeme je posljedica djelovanja veoma prostranog ciklona i jedino se njegov jugoistočni dio nalazi pod uticajem slabog anticiklona. U takvim okolnostima u ove krajeve i veći dio Evrope dolazi topao vazduh s Mediterana i iz Afrike. Zbog toga je i vrijeme toplije od prosjeka, a teško je procijeniti kada se može očekivati prava zima, navode stručnjaci.

Nagli pad temperature sa snijegom može se očekivati krajem januara i početkom februara, a takvo vrijeme bi se zadržalo sve do marta. Stručnjaci tvrde da nagla promjena temperature ne bi pogodovala usjevima i voću.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.