Tanja Fajon: Neće biti uvođenja viza za Balkance

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da sigurno u dogledno vrijeme neće biti usvojen mehanizam za suspenziju bezviznog režima zemljama zapadnog Balkana, jer su propali pregovori evropskih institucija o njegovom uvođenju

Glavni problem je, prema njenim riječima, bio taj što su pojedine zemlje, na čelu sa Njemačkom, htjele da ponovo otvore već dogovorena poglavlja iz mehanizma, koji se usaglašavao između EP i Evropskog savjeta.

Kako se saznaje iz izvora u evropskim institucijama, riječ je o istih onih šest zemalja potpisnica pisma kojim se, jesenas, tražilo ubrzanje usvajanja mehanizma za suspenziju, iz straha od prevelikog broja lažnih azilanata. Najglasnija je, prema pisanju štampe, bila Njemačka koja je predvodila grupu od još pet zemalja: Francusku, Švedsku, Holandiju, Belgiju i Luksemburg, prenose agencije.

Šest zemalja tražilo je, ne samo ponovno uvođenje procenata, nego su insistirale da se tekst usvoji odmah, da bi vizni režim, po potrebi, mogao da stupi na snagu već ove zime.

Pregovori su, prema riječima Fajonove, tako propali krajem decembra.

“U svakom slučaju, sigurno je da u dogledno vrijeme neće doći do uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima”, rekla je ona.

Ipak, kako upozorava, to ne znači da se sada može zanemariti problem lažnih azilanata.

“Naprotiv, treba pojačati napore da se ovaj problem riješi uz strogo poštovanje principa sporazuma o slobodnom kretanju građana. Samo tako će se ukloniti prijetnja da vize jednoga dana zaista budu ponovo uvedene. Јer, neke zemlje članice su prilično nestrpljive i zabrinute po tom pitanju”, istakla je Fajon.

(Bportal.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.