Talas poskupljenja nastavlja se i u februaru

Talas poskupljenja u BiH s početka ove godine nastavlja se i u februaru. Nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica hljeba, brašna, mlijeka, ulja, šećera, konditorskih proizvoda proizvođači u Federaciji najavljuju nova poskupljenja brašna i hljeba za 20 posto.

U RS pored brašna planiraju povisiti i cijene mesa i mesnih prerađevina za čak 30 posto.

U Udruženju za zaštitu interesa potrošača KS navode da je divljanje cijena prehrambenih namirnica nastavljeno naglim poskupljenjem šećera, piše Dnevni avaz.

Kilogram šećera je lani u februaru koštao 1,30 KM, donedavno mu je cijena bila 1,50, dok se sada popela na više od dvije marke. Ulje je prošle godine u februaru koštalo 2,20 KM, a sad košta u prosjeku 3,15 KM. Maslac je u istom periodu lani koštao oko 13,50 KM, a sad se popeo na više od 16 maraka za kilogram – kažu u Udruženju.

Dodaju da su apsurdne tvrdnje koje proteklih dana plasiraju iz mlinsko-pekarske industrije da će poskupljenje hljeba povisiti troškove potrošačke korpe za samo 3,5 maraka mjesečno.

To nije tačno jer će troškovi biti uvećani za 18 KM. Računica je jednostavna, vekna hljeba poskupjela je za 30 feninga, a četveročlanoj porodici potrebne su dvije dnevno, što znači 0,60 KM više. Za 30 dana to je tačno 18 maraka više – navode u Udruženju.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS smatra da trgovci dižu cijene gotovo svake sedmice i da se radi o klasičnom monopolu.

Petrović smatra da nadzor tržišta u BiH nije dobro uređen, što ostavlja prostor trgovcima za mahinacije.Vlada RS napravila je spisak artikala čije se cijene nadziru, dok su u Federaciji ograničene samo marže. Smatram da je to nedovoljno za zaštitu potrošača i da bi se jednak princip nadzora trebao uvesti na cijeloj teritoriji BiH jer se radi o jedinstvenom ekonomskom prostoru – kaže Petrović.

(MOJportal)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: