Svi penzioneri će novac dobiti u naredna tri dana, tvrde iz PIO

Prohladno vrijeme nije spriječilo brojne penzionere u FBiH da od ranog jutra okupiraju banke i pošte da bi što prije uzeli svoje penzije čija je isplata počela jučer.

Gužve su bile pred gotovo svim poslovnicama u Sarajevu, a razlog dugog čekanja u redovima i na šalterima je, kako su nam kazali, strah da će novca nestati, da će se isplata odužiti, uprkos najavama nadležnih da će sve biti gotovo za tri dana.

– Već mjesecima strepimo za penzije koje su znale kasniti i po 20 dana. Zato smo svi odmah došli da uzmemo novac, jer ko zna šta se može desiti sutra ili prekosutra, a računi za komunalije već su nam stigli. Nama je svaki fening bitan jer živimo dan za dan. Čekala sam pola sata na šalteru u banci, ali bolje i to nego biti u strahu da neće biti dovoljno novca – kazala nam je Fatima Fazlić, penzionerka iz Sarajeva.

Podjela penzija putem pošta,kako su nam se požalili penzioneri, ide sporije. Prema njihovim tvrdnjama, poštari jučer nisu mogli preuzeti dovoljno sredstava za penzije, jer 30 miliona KM koje je Vlada FBiH kao zajam uzela od “BH Pošte” da bi se izbjegla veća kašnjenja, nije bilo u potpunosti na raspolaganju.

– Imamo uvjeravanja iz Fonda PIO/MIO da će isplata trajati tri dana te da će 9. oktobra biti izvršena posljednja uplata. Znam da su sve banke dobile sredstva za isplatu, a rečeno nam je da će 30 miliona KM biti dovoljno za isplatu putem pošta i da zbog toga neće biti otezanja do sredine mjeseca, kako je do sada bio slučaj – kazao je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Tomislav Kvesić, portparol Fonda PIO/MIO, kazao nam je da ima dovoljno novca te da bi do subote sve penzije trebale biti isplaćene. Zavod PIO/MIO za isplatu penzija za 397.032 osobe osigurao je oko 156 miliona KM.

 

 

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.