Svi penzioneri će do kraja sedmice dobiti januarske penzije

Isplata januarskih penzija u FBiH za oko 400 hiljada penzionera, koja je počela u petak, 05.februara, prema procjenama iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH mogla bi trajati do kraja sedmice. Isplata je istovremeno počela u poštama i bankama.

“Početak godine je uvijek lošiji, pa je i prije isplate januarskih penzija nedostajalo oko 15 miliona KM. Kao što je već poznato, mi za isplatu svake penzije moramo uzeti dio sredstava iz doprinosa za tekući mjesec. Tako je i sada slučaj. Očekujemo da bi svi penzioneri mogli dobiti svoje penzije do kraja  sedmice – kazao je Tomislav Kvesić iz Federalnog zavoda PIO/MIO.

Podsjeća da prema već ranijem dogovoru, pošte i pojedine banke iz svojih sredstava isplaćuju penzije, a kasnije im taj novac doznači Federalni zavod PIO/MIO.

„Na taj način je lakše i nama i penzionerima. Sve više banaka se odlučuje da iz svojih sredstava isplaćuje penzije kako bi izbjegli neprijatne situacije. Jer, veliki broj penzionera je bolestan, iznemogao i jedva dođe do banke i jednostvano ne mogu se smiriti kada čuju da nema penzija. Da bi se to izbjeglo banke im isplate penzije, a potom im mi doznačimo sredstva iz prikupljenih doprinosa“ – objašnjava Kvesić

 

 

 

 

 

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.