Švercom do mjesečne bh. plaće: Deset “šteka” košta 530 KM, a u Njemačkoj 1600 KM

Primjerice, ovdje platim “šteku” cigareta 53 marke. U Njemačkoj je cijena kutije cigareta oko 8 eura, znači oko 16 maraka. Za “šteku” platiš oko 160 KM. Onda pogledajte, deset “šteka” 530 KM, a u Njemačkoj 1600 KM.

Ne radi se o nekoj velikoj i primjetnoj količini, ali može se zaraditi. Ja, primjerice, nosim “šteku” i po, zakonski dopušteno, pa podijelim prijateljima. Ali ima onih koji prevoze više njih, pa ako uspije, dobro uspije – govori mi poznanik koji radi u Njemačkoj i koji se razumije u cijenu duhanskih proizvoda u toj zemlji, piše Večernji list BiH.

Tvrdi kako bi se s rezanim duhanom još bolje prolazilo.

– Kilogram duhana može se u BiH kupiti za 20 KM, zamisli onda koliko bi on koštao u Njemačkoj. Kilogram duhana je hiljadu cigareta. To je 50 kutija cigareta. Ogromna zarada – kaže nam sugovornik.

A netko uspije zaraditi na cigaretama i bez “izvoza”, odnosno bez prelaska granice. U blizini granica s RH postoje trgovine koje prodaju cigarete i uredno izdaju fiskalne račune. Mnogi već trljaju ruke jer je od nove godine u Hrvatskoj najavljeno veće poskupljenje cigareta. Sve pomalo sliči dobu “Prosjaka i sinova”.

Puno toga se izmijenilo, ali navike su ostale iste, takve metode su još aktualne, a zakon i dalje rigorozan. To nam govori i jedan hercegovački proizvođač duhana.

– Duhanske stanice koje su bile simbol preživljavanja su uništene, a tvornice duhana iz BiH ne otkupljuju duhan od domaćih proizvođača. Budući da su pred propašću, sve je izglednije kako bi bolje bilo da su na domaćem duhanu temeljili svoju proizvodnju, prodaju i izvoz. Stoga, nama proizvođačima ostaje prodaja “na crno” – kaže nam. Ako uspije, priznaje, može se dobro i zaraditi, a ako se ne uspije, stiže velika novčana kazna, a u slučaju većih količina i zatvor te, ovisno o državi, zabrana ulaska i niz drugih negativnosti. Proizvođač nam kaže kako bi bio najsretniji da postoji netko domaći tko će duhan otkupljivati i plasirati. – Sada ga još nema, ali kako cijena cigareta u svijetu rapidno raste, možda se netko i odluči na taj korak, a samim time legalizira i poboljša proizvodnju od koje bi korist bila višestruka – govori za kraj, piše Večernji list BiH.

 

 

 

 

 

 

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: