Švedska izdvaja šest miliona KM za razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH

Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju /SIDA/ u naredne četiri godine izdvojiće kroz projekat “Izazov za promjenu” šest miliona KM za razvoj i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH, izjavio je danas u Sarajevu ambasador Švedske u BiH Anders Halgerberg.

Halgerberg je istakao da sve kompanije koje su registrovane mogu da apliciraju za sredstva iz ovog fonda i dodao da pravo da se prijave imaju kompanije koje zapošljavaju od jednog do 250 radnika.

“Aplikacije za dobijanje sredstava moći će da se podnesu preko Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) i Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA)”, pojasnio je ambasador Švedske.

On kaže da je cilj ovog projekta da se dodatno razvije privatni sektor jer je javni već toliko preopterećen da BiH to teško može da podnese.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je da se projekat “Izazov za promjenu” sprovodi na teritoriji cijele BiH, te da je ovo sjajna prilika da mikro, mala i srednja preduzeća dobiju neophodnu finansijsku podršku.

“Bilo bi dobro da se u okviru ovog programa fokusiramo na inovativna preduzeća jer na tržištu ima mnogo toga što je već viđeno. Sada bi bilo dobro da idemo prema nečemu što je potrebno na našem, ali i na evropskom i svjetskom tržištu”, istakao je Đukić.

On je pojasnio da će akcenat biti na izvozno orjentisanim preduzećima, ali da ne postoje nikakve prepreke da se i ostala preduzeća prijave za sredstva iz programa “Izazov za promjenu”.

Direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije Ševkija Okerić naveo je da je planirano da se u projekat uključi 150 firmi, koje moraju pokazati da imaju inovativne ideje u vezi sa naučnim procesom ili uslugama.

Okerić je dodao da su za mala i srednja preduzeća predviđena sredstva do 30.000 eura, dok će start-ap firme moći da koriste iznos do 10.000 eura.

Grant sredstva iz projekta će, osim firmi iz BiH, biti dostupna privrednim subjektima iz Švedske koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Partner u projektu je i region Ostergotland iz istočne Švedske.

Cilj sprovođenja ovog projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH, kao i unapređenje saradnje Švedske i BiH.

NN

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: